Aandacht voor ambacht

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Steeds vaker krijgt ambacht aandacht, wat mij betreft is dat volkomen terecht. Waar voorheen op veel plaatsen werd gekoketteerd met het automatiseren van voorheen menselijke ambachtelijke processen lijkt nu het tegenovergestelde zijn vruchten af te werpen. In de horeca, maar ook in de retail zie je het aloude ambacht herrijzen. Een mooie welkome ontwikkeling, want ambacht heeft veel invloed op de beleving van gasten of klanten. Een interieur waarvan je kunt zien dat er echt door ambachtslieden aan gewerkt is kent 100% meer beleving dan een geautomatiseerde versie van hetzelfde product. Gek misschien, maar zo werkt het wel.
Huisgemaakte tonijnsalade is bijvoorbeeld lekkerder dan het vaak machinaal ge-proceste supermarkt product. Misschien niet eens omdat de smaak zoveel verschilt, maar juist omdat het door mensenhanden is gemaakt. Zo teken ik bijvoorbeeld de ontwerpen die ik maak voor een interieur altijd volledig met de hand. We hebben alle programmatuur in huis om het digitaal te doen, toch kies ik ervoor om het ambacht in mijn ontwerpen te tonen. Zo krijg ik 100% meer beleving dan met welke sketch-up tekening dan ook.

Let daarom goed op wat je aan je pc of andere machines kunt uitbesteden, of wat je echt zelf moet doen. In de horeca luistert zoiets heel nauw en heb je te maken met een dunne scheidslijn tussen praktisch en beleving. Een serveerster met een handheld kan op sommige momenten prima, toch moet je als horeca ondernemer ervoor waken dat het opnemen van een bestelling om die reden niet onpersoonlijk wordt. In een bruin café kun je jezelf niks voorstellen bij een barman met handheld. Daar moet de kastelein zijn klanten persoonlijk bedienen en niet op een apparaat staan te turen.

Er gaat niks boven ambacht, zo vind ik het echt niks om op een computer gestuurd apparaat te darten. Weg is de beleving, zo'n plastic pijltje is sowieso een onding. Ook al ben ik niet zo'n hoofd-rekenaar, geef mij toch maar zo'n echt ouderwets dartboard. Ambacht mag dus weer, sterker nog, het kan je bedrijf enorm verrijken. In een van mijn vorige blogs had ik het over de spaanders die het geheel interessant maken. Dat heeft natuurlijk alles met ambacht te maken. Ambacht zorgt voor echte aandacht, een lekkere kop koffie van ambachtelijk gebrande bonen smaakt elke keer weer bijzonder. Het hele proces is een feest om te zien, te ruiken en vervolgens te proeven.

Heb je de kans om meer ambacht in je bedrijf te brengen, start er dan vandaag nog mee. Ambacht geeft, maar krijgt ook aandacht. Fijne avond. Heb ik je op een idee gebracht? Bel me gerust voor meer informatie. 073-5325216
terug

echte aandacht