Afdekplaatjes

- 21 August 2018 door Edwin Timmers -

Rustig blijven rustig blijven rustig blijven rustig. Deze woorden stuiteren in alle vrijheid door mijn kokende brein als weer eens alle computers haperen, alle computers en de router. Eerst liep de letter E vast, toen de Q en kort daarop de backspace-button. Heel even meende ik dat een gebalde vuist soelaas kon bieden, maar ik hield me in. Rustig blijven.
Dankzij een extern toetsenbord werkt mijn zesjarige en dus volgens de expert stokoude laptop weer naar behoren. Omdat ik aanvankelijk dacht dat er een vuiltje onder de E, de Q en de backspace zat, verwijderde ik die knoppen, iets wat met de punt van een aardappelschilmesje heel gemakkelijk ging. Omdat het zo gemakkelijk ging, verwijderde ik alle knoppen, en ontdekte dat het feitelijk afdekplaatjes zijn waarop een letterteken geprint is. Onder de afdekplaatjes zijn alle knoppen gelijk, dat wil zeggen: een E had evengoed een A of een C kunnen zijn. Een mooi inzicht. Het terugzetten van alle afdekplaatjes op de juiste plek was een heel gedoe, een vermakelijk puzzeltje, maar lukte.

Het inzicht dat onder de afdekplaatjes alle knoppen gelijk zijn trok ik door naar andere sectoren, te beginnen met die van de auto’s. Onder de motorkap van twee totaal verschillende auto’s kan toch dezelfde motor liggen. De ene auto kun je mooi vinden terwijl de andere je doet gruwen. Beide bolides doen echter hetzelfde, te weten: rijden met inwisselbare prestaties.

Ik woon in een rijtjeshuis. Bij oplevering was mijn huis, hoewel het exacte spiegelbeeld, identiek aan het huis van mijn buren. We trokken erin en drie maanden later waren de huizen totaal anders. De voorkeuren van mijn buren resulteerden in een volstrekt ander interieur, een interieur bovendien dat ik nooit bedacht zou hebben. Het interieur als uniek afdekplaatje op identieke vertrekken. In het ene ben je thuis, in het andere een vreemde.
terug

een

vermakelijk

puzzeltje