Als alle (feest) neuzen dezelfde kant op wijzen

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

nou, dan durf ik gerust te stellen dat je het echt goed voor elkaar hebt. Want om de spreekwoordelijke feestneuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen is visie en echt ondernemerschap nodig. Heb je een horeca bedrijf dan is het van groot belang dat de mensen die voor je werken hetzelfde denken als jij. Tenminste als het over bedrijfsmatige zaken gaat. Als je bijvoorbeeld gaat verbouwen is het een goed plan om je personeel te betrekken bij het hele proces. Wat voor stijl kies je voor je nieuwe interieur en hoe ziet de inrichting eruit? Betrek je mensen bij de keuzes die je maakt, zij bepalen tenslotte net als je interieur een groot deel van je uitstraling, het schept dus een win win situatie als deze twee niet geheel onbelangrijke zaken met elkaar in overeenstemming zijn.
Wat je bedrijfsvoering betreft werkt het ongeveer hetzelfde, natuurlijk bepaal jij als ondernemer het grootste deel van de koers maar de reis zelf leg je samen af. Persoonlijk geloof ik in inspiratie en dat je die opdoet in een omgeving waarvan je het net ff niet verwacht. Neem je personeel dan ook minimaal 1 keer per jaar mee naar buiten, naar een plek waar ze even niet aan werk hoeven denken. Je moet het even laten rijpen maar deze momenten leveren vaak een hele boel positieve input op.

Tap je graag een goed glas bier in jouw horeca bedrijf, breng dan bijvoorbeeld eens een bezoek aan een echte bierbrouwerij en laat je mensen zo kennismaken met het verhaal achter de verschillende smaken. Het is niet alleen heel leuk om eens zo'n echt brouw-proces te ervaren, je gaat gegarandeerd op een andere manier naar dat biertje kijken. Sterker nog, dat zelfde biertje smaakt de volgende keer net iets beter. Als jouw mensen dat kunnen overbrengen op je gasten ben je koopman.

Dit is een van de manieren om de neuzen dezelfde richting uit te krijgen. Iemand die in het verhaal geloofd dat hij of zij moet vertellen zal dat met meer overtuiging weten te brengen dan als het is ingestudeerd. Betrokken personeel is goud waard, natuurlijk is een dosis talent een vereiste maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je als ondernemer investeert in betrokken mensen dat zich altijd uitbetaald. Een goeie training is dus helemaal geen overbodige luxe, horeca is een echt vak, een ambacht en dat zul je moeten leren. Niks mis mee, kwestie van eraan beginnen.

fijne avond
terug

goed glas bier