Angst voor vrouwen

- 27 July 2018 door Edwin Timmers -

Gynofobie, de officiele term voor vrouwenangst. Ik heb er geen last van, maar tijdens een optreden van de band Charlie & the Lesbians begon het wel te dagen. Dit muziekgezelschap zet rollenpatroon op z'n kop.
Charlie & the Lesbians is een punkband oude stempel. Veel herrie, weinig beklijvend songmateriaal. Het is de dwarsheid van deze band die me aanspreekt. Dwarsheid en hun overtuiging. Het gaat er op tijdens hun liveshows. Ze trekken een ander soort publiek. De sfeer is lollig tot op het randje. In de ruimte voor het podium klappen de lijven op elkaar.

De band telt twee vrouwen, de lesbiennes uit de bandnaam. Achter de drummer hangt een enorme regenboogvlag. Duidelijk.

Naast me begon een jongedame, voor in de twintig, opeens te tieren tegen een seksegenote tegenover haar. Steeds harder. Ze was en boos en dronken en beeldschoon. Haar laatste scheldwoord bezegelde ze met een ferme middelvinger. Een stel andere meiden, vermoedelijk haar vriendinnen, stonden er schaapachtig lachend bij. Lol.

Koud had ze haar middelvinger laten zakken en ze beukte zich met haar pezige lijf een weg door het publiek naar de moshpit voor het podium. Daar vloog ze met een big smile de breedgeschouderde mannen met ontbloot bovenlijf aan. Wat een energie! Een van haar schaapachtig lachende vriendinnen volgde haar voorbeeld en deed niet voor haar onder. De meiden heersten.

Na afloop hergroepeerden de vriendinnen zich. Ze schreeuwden en lachten en zwalkten en botsten. Ze waren kortom nogal aanwezig. Ik was niet echt bang, maar uit voorzorg besloot ik er toch maar met een flinke boog omheen te lopen.
terug

ferme

middelvinger