Benaderbare bazen

- 27 September 2018 door Edwin Timmers -

In tegenstelling tot voetballers zijn wielrenners heel benaderbaar. Dit zijn niet mijn woorden. Ik weet niks van sport. Een wielerfan die geregeld een praatje maakte met toprenners liet het zich ontvallen toen ik me opmaakte voor een interview met een van haar idolen. Benaderbaar, een prachtig woord, dat ik voorheen slechts met dieren associeerde. In tegenstelling tot een wilde beer is een hond heel benaderbaar.
In een artikel over kroegen las ik dat interieur, muziek en variatie in consumptieaanbod de klantenbinding weliswaar goed doen, maar niet het belangrijkst zijn. Het personeel is het belangrijkst, schijnt. Of preciezer: het gedrag en de houding van het personeel. Gasten waarderen vriendelijk, gastvrij en attent personeel. Logisch. Van mijn meest memorabele restaurantbezoeken herinner ik me het personeel nog.

Onlangs aten mijn partner en ik in een enorm restaurant ergens in het noorden van het land. Groot relateren wij aan onpersoonlijk, maar we hadden honger na een dag fietsen, dus dan mag het best groot zijn. De maaltijd was verdomde goed en de stralende vrouw die permanent door de eetzalen zweefde bleek de baas. Maar dat besefte ik pas later. Voordat ik ging afrekenen bij de kassa in de ontvangstruimte, toog ik voor een staand bezoek naar het toilet. Op de plankjes boven de wastafels stonden naast deodorantverstuivers tubes met haargel. “Gebruikt iemand die haargel ooit?” vroeg ik even later aan de jongen achter de kassa. “Jazeker,” hoorde ik een stem achter me zeggen. Het was de stralende vrouw, de baas. Ik maakte een praatje met haar. Ondertussen kwam er een oververhitte man uit de keuken. Een kok, dacht ik. “Lijkt me hard werken om zoveel mensen op het juiste moment van eten te voorzien,” zei ik tegen hem. Hij antwoorde vriendelijk dat dat inderdaad zo is, maar dat hij het gewend was. “Precies!” vulde de stralende bazin aan. “Mijn man en ik runnen deze zaak al vijfentwintig jaar. Dan weet je wat er moet gebeuren.” We keuvelden voort. Waar we vandaan kwamen en zo nog wat.

Vriendelijk, gastvrij en attent personeel is van onschatbare waarde. Een terechte lofzang die niettemin iets te gemakkelijk voorbij gaat aan benaderbare bazen.
terug

vriendelijk

gastvrij

en

attent