Betalen met je lichaam

- 13 June 2018 door Edwin Timmers -

De krant werpt een blik in de nabije toekomst. Een toekomst waarin we betalen met ons lichaam. De krant bedoelt natuurlijk de betalingshandeling, de transactie van geld. Toch begrijp ik het liever verkeerd.
Boeven in cowboyfilms hebben geld op hun hoofd. "Wanted! Dead or alive!" Binnenkort staat er geld op ieders hoofd, letterlijk. Sterker nog, in sommige landen kun nu al betalen met de iris van je oog. Je oog vertelt wat je waard bent. En alleen levend zijn we iets waard. In die zin zijn we er sinds de cowboytijd niet op vooruit gegaan. Een boef was zelfs dood nog wat waard; hoe zwaarder het misdrijf, hoe meer er op zijn kop stond.

Er schijnen studenten te zijn die hun studie bekostigen door hun lijf te prostitueren. Loodgieters die pijpen fitten voor seks.

Een vriend van me noemt al onze betalingshandelingen rituelen. Hij maakt een vergelijking met de katholieke kerk, die het eeuwige leven belooft voor wie naar het goede streeft. Het werkt voor iedereen die het gelooft. Rituelen houden je op het rechte pad. En zo is het ook met ons geldsysteem. Bankgebouwen zijn voor sommigen de kathedralen van het kapitaal. Zolang iedereen braaf meehelpt de banken overeind te houden, werkt het.

Zonder bereidwillige lichamen stokt de geldstroom. Het lichaam als medium voor een permanente cashflow. Ik heb er steeds minder zin in. Zeker nu er spoedig letterlijk een prijs op mijn hoofd staat.

Via een omweg komen we steeds dichter bij het aloude dienst-wederdienstsysteem – mijn zweet voor jouw zweet. Met dat verschil dat aanstonds iedere betalingshandeling geregistreerd wordt en we als mens dus volledig transparant, controleerbaar en stuurbaar zijn.

Prostitutie is volgens sommige opiniemakers het oudste beroep. Alras zal het het enige zijn.
terug

oudste

beroep