Blijf vooral verrassen

- 19 May 2016 door Edwin Timmers -

De wereld is klein vandaag de dag, iedereen is overal geweest, al is het maar via het world wide web. Mensen verbazen zich dan ook niet snel meer en het kan vaak niet gek genoeg gaan. Toch wordt je zo nu en dan eens aangenaam verrast. Als je dat als horeca ondernemer in deze tijd voor elkaar krijgt dan heb je zo een hele schare aan fans. Door mijn werk kom ik meer dan gemiddeld in restaurants en kroegen. Ik hou van m'n werk en ja, het heeft ook zo z'n voordelen, want zo loop je soms onverwacht tegen iets leuks aan. Niet alleen op interieur gebied, maar ook culinair kan er soms een pareltje opduiken.
Een aantal jaren geleden kreeg ik een tip van een Friese herbergier om vooral eens een pizza te gaan eten in Pingjum. Nou ben ik een fervente liefhebber van de Italiaanse keuken dus zodra de gelegenheid zich voordeed togen mijn vrouw en ik naar het Friese platteland. De bewuste herbergier had geen woord gelogen, wat een pareltje troffen wij daar aan. Een echt spijs-lokaal zoals je ze ook op het Italiaanse platteland vindt, een open keuken de eigenaar achter de kachel en zijn vrouw in de bediening. Goeie wijn en dito eten, echt Italiaans, simpel en uiterst smaakvol.

Wat ik als interieur ontwerper juist zo leuk vond is dat je binnen met een blind paard niks kapot kon lopen, en dat het daar klaarblijkelijk niet altijd om te doen is. Het is juist de combinatie van factoren, de ingrediënten die het verschil maken. Een simpel concept als het deze vraagt om een eenvoudige benadering en presentatie. Echt Italiaans eten in de Friese polder, met vis van het wad, producten uit de buurt en bloemen van de buurvrouw op tafel. Alles even smaakvol en zonder opsmuk. Wij zijn er met regelmaat nog terug geweest, gisterenavond nog en met plezier.

Blijven verrassen is de kunst, niet de zoveelste in de rij willen zijn maar een eigen identiteit, hoe eigenwijs die ook lijkt te zijn, werkt echt! Of het nou zoals onze Vlielandse vrienden Willem en tante Joep huis-gemaakte taarten betreft of zoals bij Pizzeria Pingjum echt Italiaans eten van het wad, onderscheidend vermogen leidt vaak tot aangename verrassingen. En verrassingen zijn in de regel leuk, toch?

Er is altijd wel iets te bedenken waarmee je jouw gasten eens zou kunnen verrassen. Ik snap overigens best dat je niet je hele concept kunt omgooien omdat het plotseling niet verrassend genoeg lijkt wat je doet. Maar het leuke is dat zoiets vaak heel klein begint, een kleine geste naar je gasten. Zoiets kan zitten in de vorm van een onverwachte amuse of een huis-gemaakt drankje. Ga op zoek naar die kleine pareltjes, dan zul je zien dat je niet alleen je gasten, maar ook jezelf blijft verrassen.

fijne avond
terug

spijs-lokaal