Chineesjes

- 27 April 2018 door Edwin Timmers -

Friet van bij de Chineesjes. Mijn schoonmoeder zaliger zei het zonder denigrerende bijbedoelingen. Een van de friettenten hier in het dorp wordt gerund door mensen van Chinese afkomst. Ze zijn inderdaad niet groot. Schoonmoeder kende de namen van de afzonderlijke cafetaria's niet. Daarom duidde ze haar favoriet als de Chineesjes. Ook mijn favoriet trouwens, mede vanwege die koosnaam.
De vrouw van het Chinese stel staat me altijd vriendelijk te woord in haar beste Nederlands. Haar man kwakt zwijgzaam de hamburgers op de bakplaat en rammelt de gebakken patat door het mandje. Hun dochter stond best vaak in de zaak. Haar oogopslag noem ik Nederlands. De bestelling aan haar doorgeven was een soort smeken; ik probeerde het zo duidelijk en snel mogelijk te doen in de hoop een glimp van goedkeuring op haar misprijzende gezicht te bewerkstelligen. Dat is me nooit gelukt. Verstandig dat ze voor een andere carrière koos.

Het friturende stel heeft het goed voor met hun vaste klanten. Elke carnaval sluiten ze de tent. Ze stellen ons daarvan op de hoogte door een week voor de dronkemansbezoeking een handgeschreven briefje mee te geven. De eerste carnaval die ze bakkende hadden doorgebracht, deed hun besluiten het feest voortaan aan anderen over te laten. Toen de vrouw hierover vertelde, verscheen er zowat paniek in haar ogen. Ze schudde haar hoofd om de herinneringen aan die week te verjagen.

Een paar jaar geleden vond ik dat ik best zelf een tas mee kon nemen zodat het Chinese stel daar mijn bestelling in kon stoppen. Milieubewuste zet, want scheelt een plastic zakje. Ik bestelde en gaf de vrouw mijn tas met de opmerking dat daar de bestelling in kon. Ze nam de tas aan en knikte gedienstig. Krap tien minuten later was mijn bestelling klaar. Ze gaf me mijn tas terug en overhandigde me een plastic zakje met de bestelling. Ik probeerde duidelijk te maken dat de bestelling in mijn tas mocht. Opnieuw knikte ze gedienstig en plaatste het plastic zakje met de bestelling in mijn tas en droeg het geheel vervolgens aan mij over.
terug

friturende

stel