Dataschroot

- 04 June 2018 door Edwin Timmers -

De autoradio aan. Een vrouw vertelt dat het Nederlandse datagebruik enorm is en in het eerste kwartaal van dit jaar ook nog eens extreem is toegenomen. Een nieuwsbericht over datagebruik. Bijzonder. Zou het in de toekomst een vast onderdeel van het nieuws worden? Eerst de beursberichten, dan het dataverbruik en tenslotte de fileberichten en het weer.
Ooit berichtte de radio over de waterstanden in rivieren. Ruim twintig jaar geleden stopte men daarmee. Misschien is het weer over een tijdje ook niet interessant meer, vanwege onvoorspelbaarheid.

Data-opstoppingen, datafiles op overvolle digitale snelwegen. "In de omgeving van Amstelveen moet u rekening houden met een data-vertraging van een halfuur." Data is handel. Wat gebeurt er eigenlijk met oude data? Hebben die, net als oud ijzer, ook nog waarde? Dataschroot. Datarecycling. Hergebruik van data.

Informatie heeft altijd een drager. Letters op papier, letters op een scherm. Data staan op een stick of een schijf. Datacentrums zitten in een mum van tijd vol. Niemand lijkt iets te durven weggooien. Dus bouwt men nieuwe datacentrums. Om informatie ‘levend’ (beschikbaar) te houden, is stroom nodig, bakken met stroom. Data weggooien, data deleten, data in de prullenbak is het meest duurzame weggooien. Afval waar de wereld van opknapt. Bovendien is het goed voor uw privacy.
terug

voor

uw

privacy