De charme van de Spaanders

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Mooi spreekwoord, toch? Temeer omdat ik juist van die spaanders houdt. In letterlijke zin vind ik het fascinerend om te zien hoeveel houtkrullen er bij het maken van bijvoorbeeld massieve tafel- of barbladen ontstaan. Het is een fraai gezicht en het ruikt ook nog eens erg lekker als er massief hout wordt bewerkt in de werkplaats. In figuurlijke zie ik die houtkrullen, ofwel spaanders als de jus bij de aardappelen. Ik bedoel er de kleine oneffenheden mee die ontstaan als iets echt met de hand gemaakt is. Geen splinters maar spaanders, het kan een tot op de draad versleten eiken vloer in een bruin café zijn of een prachtig oud zilveren bestek of servies in een heerlijk authentiek restaurant. Ik vind het prachtig want het leeft.
Spaanders vertellen een verhaal. Als je een horeca gelegenheid hebt en je wilt dat het voor je gasten goed voelt. Dan zorg je voor bezieling in je zaak. En die bezieling krijg je niet door je parketvloer met grote regelmaat opnieuw in de boenwas te zetten. Nee, die ziel zit 'm juist in de knoesten die er tevoorschijn komen als er wat slijtage optreed, als er wat karakter aan de oppervlakte van zo'n vloer verschijnt. Vergelijk die strakgetrokken en met botox opgespoten dames eens met een natuurlijk ouder geworden iemand. Nou, geef dan mij maar die prachtig doorleefde en met lachrimpels en echte kraaienpootjes uitziende kop. Daarin zit karakter, daaraan kun je zien wat er geleefd heeft en wordt.

Met een interieur is het eigenlijk net zo. Te netjes, te strak, te opgeruimd, te afgepast, het zijn allemaal verwoede pogingen om iets mooier te maken dan het is. Natuurlijk ligt zoiets een stukje genuanceerder als dat ik het hier nu schets, maar ik hoop dat toch begrijpt wat ik bedoel. Pleeg daarom onderhoud en zorg dat je zaak smetteloos schoon is, maar verlies het karakter niet door alles uit te willen gummen wat er geleefd uitziet. 'Van een schôn tafel kunde nie eten', zei ons moeder altijd. En ook daar had ze dan weer gelijk in.

Ieder z'n meug en je moet natuurlijk lekker doen wat voor jou het beste aanvoelt, maar toch zou je deze tip best eens wat kunnen opleveren. Ik ken horeca ondernemers waarvan hun bedrijf werkelijk spik en span is en die jaren hun stinkende best doen, maar waar de ziel ondanks al het harde werken nog steeds ontbreekt. En eigenlijk gewoon omdat het er te netjes en te opgeruimd is in het restaurant. De gasten beleven dit ook zo en al is het eten lekker (en dat is het), toch moeten deze mensen zich, door het ontbreken van authenticiteit, elke avond weer opnieuw bewijzen. Zonde.

Ik vertel dan graag over mijn ervaringen in Italië waar mijn vrouw en ik als matige vleeseters 5X achtereen in hetzelfde steakrestaurant aten. Puur en alleen om de spaanders, om het authentieke gevoel van echt eten. Een op houtvuur gebakken biefstukje met enkel peper en zout, Rucola en goede olijfolie. Geserveerd op een simpele plank. Basta! Smaak 100%, beleving 100%. Veel ingewikkelder hoef je het in principe dus niet te maken. Je zou er zomaar een prachtig horeca concept omheen kunnen bedenken.

Ben je toe aan wat meer spaanders, bel me dan gerust voor een vrijblijvend inspiratie gesprek. Dit is mijn rechtstreekse nummer. 073-5325216.
Fijne avond.
terug

spreekwoord