De drones komen

- 29 June 2018 door Edwin Timmers -

Verlaten landschappen in de mist. Ze hebben iets aantrekkelijks, maar evengoed iets beangstigends. Dwaal je er bij daglicht in rond dan kom je er wellicht tot rust. Niemand die je ziet. In de nacht kom je er liever niet omdat je fantasie dan spoken maakt van elk geluid. Ik sprak gisteren met Joris, een bouwvakker die ze wekelijks aandoet. Meestal is hij er al voordat de zon komt kijken.
Hij zet, zoals dat heet, de bouw uit, dat wil zeggen: hij vertaalt met behulp van geavanceerde apparatuur de coördinaten en maten op bouwtekeningen naar de werkelijkheid. Dit doet hij voor bedrijfshallen van soms wel tien hectare groot. Hallen op lege bouwrijpe bedrijfsterreinen van vaak meer dan honderd hectare groot. Het klikt niet altijd met de hoofduitvoerder, vertrouwde hij me toe. Daar zullen redenen voor zijn. Een voorname reden is dat er een machtsspel gespeeld wordt. Sommige hoofduitvoerders menen hun gezag te moeten afdwingen door hun macht te laten gelden.

Joris liep vertraging op omdat de hoofduitvoerder een deel van het grondwerk had onderschat. Daarom besloot hij een dag later, op zijn vrije zaterdag, terug te komen zodat het werk weer op schema lag. Die zaterdag stond hij bij ijl ochtendlicht met zijn apparatuur moederziel alleen op het enorme terrein. Het was mistig. Hij en zijn apparatuur, die in een koffer past, en verder niets dan een zandvlakte. Bouwhelm verplicht, wist hij. Fuck it, dacht hij, al wat er op mijn hoofd kan vallen is vogelpoep. Maar vogels waren er niet meer sinds het bouwrijp maken van de vlakte. Zijn helm bleef in zijn auto. Drie uur later reed hij tevreden de snelweg op. Klus geklaard. De bazen mogen tevreden zijn.

Op maandag kreeg hij een mailtje van de hoofduitvoerder met de mededeling dat hij zaterdag jongstleden zijn helm niet op had. Het bleef bij een waarschuwing. Een volgende keer zou hij berispt worden. Joris belde de hoofduitvoerder en vroeg hem hoe die wist dat hij geen helm droeg. De hoofduitvoerder had het gezien op de camerabeelden van een drone. Joris had geen drone gezien of gehoord. Verlaten landschappen in de mist bestaan niet meer. Drones zorgen ervoor dat je altijd in de pas loopt. Joris offert zijn vrije zaterdag niet meer op. Als deze bouw vertraagt, zal hem dat een worst wezen. Hij geeft toe dat hij schrok van zijn eigen onverschilligheid.
terug

in

de

pas