De goeie sanitaire stop

- 31 May 2016 door Edwin Timmers -

Met name de laatste jaren zijn de sanitaire voorzieningen gelukkig een stuk verbeterd in de horeca. Toch kom je zo af en toe nog wel eens een echte aftandse 'zeik-bak' of plas-goot tegen, maar da's gelukkig meer uitzondering dan regel. De meeste Nederlandse horeca ondernemers hebben inmiddels goed begrepen dat juist de kwaliteit van een sanitaire stop alles zegt over de kwaliteit van het bedrijf.
Gewoon netjes wit is inmiddels de standaard, dan heb ik het overigens niet over de hygiëne, daar kan wat mij betreft nog het een en ander aan verbeteren. Heb je moeite om je toiletten consequent schoon te houden, dan is een toiletjuffrouw een prima oplossing. Een statige mevrouw die haar werk serieus neemt of de meer ludieke toiletdames die ook voor een leuk stukje entertainment zorgen. Het resulteert allebei in schonere toiletten en een positieve beleving.

Nou ben ik persoonlijk niet zo'n liefhebber van de ijverig leuke toiletdames die het met name de heren naar hun zin proberen te maken. Geef mij maar een fraai en goed geboend ruim toilet. Een wc met strak betegelde muren en urinoirs met fatsoenlijke schaamschotten. Wat een flauwekul heb ik wel eens horen zeggen, dat gaat alleen maar stuk. Dat laatste is dan wat mij betreft weer de grootste onzin, gewoon een kwestie van degelijke spullen aanschaffen. Wat de privacy van de heren betreft vind ik het geen overbodige luxe als je buurman niet je schoenen staat onder te zeiken, maar goed. ;-)

Een goeie sanitaire gelegenheid zegt meer over een horeca bedrijf dan je in eerste instantie zou verwachten. Gammele halfhoge systeem-wandjes kunnen misschien dan nog net in een openbare gelegenheid langs de snelweg, als gerespecteerd horeca bedrijf hoef je er niet meer mee aan te komen. Een goed ruim toilet dat echt lekker schoon en fris aandoet blijft langer beklijven dan je jezelf realiseert. Persoonlijk herinner ik me de toiletten bij Jamie Olivers Barbecoa in Londen als zeer fraai en brandschoon. De sanitaire voorzieningen bij restaurant Promessa in Eersel zijn zoals het hoort Spik & Span. Een stapel witte handdoekjes in plaats van de eeuwige Torks papierrollen zijn een welkome afwisseling. Dan loop je niet je handen aan je broek af te drogen terwijl je met je ellebogen de deur opendoet, maar kom je met een big smile terug van het toilet.

Goeie sanitaire voorzieningen zijn een fikse investering, maar ik ben ervan overtuigd dat je als horeca bedrijf ook hiermee een verschil kunt maken. Overigens hoef je niet meteen het duurste van het duurste aan te schaffen. Kijk goed naar je zaak, stem je voorzieningen daarop af en zorg dat je wc's sowieso schoon zijn. Dat laatste is echt een kwestie van aandacht, het betaald zich echt terug. Fijne avond.
terug

Spik & Span