De Russische beer komt eraan

- 01 March 2018 door Edwin Timmers -

De Russische beer komt eraan volgens de krant van vandaag. Het blijkt de Russische beer van de weermannen, hun naam voor de koudegolven die zich vanuit het noordwesten van Rusland aandienen in het midden en westen van Europa. De huidige kou komt van die beer. Ik had een andere beer verwacht.
De Russische beer is namelijk ook een metafoor voor een verenigd groot Russisch rijk. Gisteren woonde ik een lezing bij die in een e-mail werd aangekondigd met de titel ‘De Russische Beer… is ie weer los?’. Een lezing naar aanleiding van een boek over de oppositie in Rusland door de jaren heen. De auteur Bas van der Plas bleek een voortreffelijk verteller met een enorm geheugen. Ruim anderhalf uur hield hij zijn publiek geboeid.

Ik besloot de bijeenkomst te bezoeken omdat ik meer wou weten over de betekenis van berichten in de media over de Russische dreiging. Is deze zo reëel als wordt geschetst of is het propaganda van Westerse zijde, en past het verhaal dat leidde tot het aftreden van Halbe Zijlstra hierin? Ik leerde dat dreiging er altijd is als machtsblokken elkaar bepotelen en ik leerde dat er inderdaad een propaganda-offensief van Westerse zijde is, precies zoals er een van Russische zijde is.

Het is lang geleden dat ik zo’n zinvolle zondagmiddag had. De organisatie van de lezing moffelde haar verbazing over de opkomst van zo’n veertig mensen niet weg. Het zaaltje, een provisorisch opgedirkte voormalige garage annex opslag inclusief bar, zat vol voordat de lezing begon. Tot even voor aanvang was ik de jongste bezoeker, wat mij met bijna vijftig jaren op de teller verraste.

Net op tijd stopte de toestroom van geïnteresseerden, anders had ik me genoodzaakt gevoeld op te staan voor anderen, de zogenaamd oudere medemens, en de lezing staand aan de bar te moeten volgen, wat overigens geen probleem was geweest. Nu mocht ik blijven zitten naast een ontspannen echtpaar van pensioengerechtigde leeftijd dat een praatje niet uit de weg ging. Ik zou bijna zeggen: twee mensen die exemplarisch waren voor de rest.

Een sfeer van interesse voor elkaar en het thema van de middag verbond alle aanwezigen. Men luisterde, liet de informatie op zich inwerken en stelde een vraag als die brandde. Er zaten geen strevers of betweters in de zaal die het gesprek naar zich meenden toe te trekken, iets wat veel lezingen (of symposia) vaak wel tekent. Wel zaten er twee Russen op de voorste rij, geen spionnen, jonger dan ik (jawel) en welbewust van hun eigen aanwezigheid. Allebei, de een hyperactief en dito enthousiast, de ander bedachtzaam en al even intelligent, mengden ze zich met een Russisch Nederlands op respectvolle wijze in het gesprek dat volgde op vragen uit de zaal.

Na afloop liep ik de kou weer in. De Russische beer kende geen genade en toch was ik en bleef ik warm. Woorden, gesprekken, informatie: het ongrijpbare stroomde als een vloeibare kachel door mijn aderen. Was ik wijzer geworden? Ik denk van wel. Doch vooral voelde ik me goed, beter dan toen ik die ochtend uit bed kroop.
terug

is

ie

weer

los?