De vent maakt de tent

- 08 May 2017 door Edwin Timmers -

En zo is het, basta! Want al heb je zo'n hippe interieurarchitect in de arm genomen, die speciaal voor jou een geweldig interieur concept heeft bedacht, als je zelf niet de juiste vent bent, dan wordt het niks. Want de vent maakt nog steeds de tent, toch? En jawel hoor, met de juiste kapitein, kan zelf de meest onooglijke zaak prima draaien. Ik ben in bedrijven geweest, sterker nog, vorige week nog, waar je met een blind paard echt niks kapot kon lopen, maar waar het letterlijk met de benen buiten hing. Enkel en alleen door de bezieling van de man of vrouw, vaak door allebei tegelijk, achter de toog.


Passie en liefde voor het vak is vaak waar het mee begint, een vent die achter z'n tent staat is daar in eerste instantie niet aan begonnen om alleen maar centjes te verdienen. Als alleen dat, of zelfs rijk worden je drijfveer is, dan zul je een verrekte goed plan moeten hebben en veel uithoudingsvermogen. Als je daarentegen geloofd in hetgeen je doet, als je gepassioneerd bent en je bereid bent om je ziel en zaligheid in je tent te steken, dan start je met grote voorsprong.

Je moet je passie wel kunnen verkopen en da's ook weer een vak apart. Echte kasteleins zit het horeca-vak en gastvrijheid in de genen. Die weet alleen door zijn charisma klanten aan zich te binden. Ben jij zo-iemand die onder vrienden niet uitgepraat raakt over bier, wijn, of weet je alles van echt goeie koffie, maar vind je het lastig om dat je gasten te verkopen? Volg dan je hart en stel je gasten als je beste maten voor, neem een workshop communiceren of zoek simpelweg een 'horecaffer' waar je goed mee samen kunt werken. Natuurlijk kun je nooit alles volgens het boekje doen, en is verkopen ook een talent, maar ik weet gegarandeerd zeker dat de basisprincipes van gastvrijheid prima zijn aan te leren. Zo wordt communiceren met je gasten wat gemakkelijker en zul je merken dat het na een poosje vanzelf gaat. Ik ga er dan natuurlijk wel vanuit dat je om de goeie redenen in de gastvrijheid-branche bent gestapt. Toch?

Ben je gezegend met het talent en het lichaam ;-) van een echte kastelein en ben je horeca ondernemer pur sang. Dan vertel ik je hier niks nieuws als ik beweer dat alles met elkaar samenhangt. Als je zorgt dat je presentatie in orde is, je hebt een mooie inrichting en een sfeervol interieur doordrenkt met beleving, je producten zijn top en je hebt een fijn gastvrij team, dan kan er in principe niet zo heel veel mis gaan. Doe eens vaker een stapje terug en zet alle bovenstaande zaken eens goed op een rijtje. Als er iets ontbreekt vul het aan, durf dan ook te investeren, het betaald zich hoe dan ook terug. En ja, je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben, dat is niet te koop maar kun je wel afdwingen wordt er ooit gezegd. Hoe dan ook, start met liefde, want echt; De Vent Maakt De Tent.

Als je nou eens een uurtje wilt brainstormen over onze gezamenlijke passie, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Fijne avond.

terug

een

kwestie

van

talent