Denk in oplossingen!

- 15 June 2016 door Edwin Timmers -

Niet in problemen. Oplossingsgericht denken is een manier van doen, echt een manier van leven. Je zou het een creatieve, positieve mind-set kunnen noemen. Toch geloof ik dat denken in oplossingen niet alleen voor creatieve mensen is weggelegd, maar dat het juist iets is van positieve mensen. Dat creatieve mensen vaak een positieve drive hebben is natuurlijk wel een gegeven. Voor positieve mensen is het glas niet half leeg, maar half vol, zij zijn al op de helft. Zo maken positieve mensen minder snel ergens een probleem van en zien ze sneller een oplossing als er zich onverhoopt een probleem voordoet.
Denken in oplossingen is mijns inziens prima aan te leren. Als je er van bewust wordt dat denken in oplossingen veel meer oplevert dan het omgekeerde, leer je vanzelf op een andere manier ergens naar te kijken. Denken in oplossingen leert je ook van de gebaande paden af te gaan. Had je als ondernemer tijdens de crisis geen of nauwelijks geld om een verbouwing van bijvoorbeeld je interieur te realiseren, dan moest je wel creatief zijn en werd je min of meer gedwongen om in oplossingen te denken. Zo is de horeca na 2008 massaal aan het hergebruiken geslagen wat op zijn beurt voor een enorme boost heeft gezorgd in deze branche.

Zo vertelde mijn vader het verhaal van zijn vader, mijn opa, die voor zijn 11 kinderen zelf het speelgoed maakte. De toen heersende armoede maakte mijn opa vindingrijk. Van oude meubeltjes, fietsbanden, ijzerdraad, knopen, een paar oude schoenen, een oude wekker en wat spijkers maakte hij het mooiste speelgoed. Dit verhaal heb ik nooit vergeten, en ongemerkt inspireerde het mijn vader en vervolgens mij om de uitdaging te zien om van niks iets te maken.

Denken in oplossingen is dus niet alleen handig als je voor een probleem staat. Het is voor mij altijd een manier van de uitdaging zoeken geweest, niet voor standaard kiezen, maar voor iets bijzonders gaan. De gemakkelijkste weg is niet altijd de beste en als je van de gebaande paden af gaat kom je op de meest leuke plekjes. Da's letterlijk, maar ook figuurlijk een waarheid als een koe, om er nog maar eens een spreekwoord tegenaan te gooien. Weet je een oplossing te bedenken om iets op je geheel eigen wijze, lekker eigenwijs aan te pakken, dan is dat niet alleen leuk, maar geeft je ook nog eens onderscheidend vermogen. Dat onderscheidende vermogen is goud waard, het zet je bedrijf op de kaart en klanten kiezen om die reden voor jou in plaats van de concurrent. Probeer het eens, denk eens precies andersom, denk krom als het recht hoort te zijn, ga desnoods een poosje op je kop staan om zaken vanuit een ander perspectief te zien. Benader een probleem als een uitdaging, dan komt het goed. Fijne avond.

Wil je graag eens een uurtje met me sparren. Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende afspraak.
terug

letterlijk ?n figuurlijk