Dromen najagen

- 10 March 2018 door Edwin Timmers -

Heb je een droom, of loop je als ondernemer al langer met een idee rond wat je dolgraag zou willen realiseren. Dan is de enige manier om dat te bewerkstelligen eraan beginnen. Het klinkt wellicht te eenvoudig voor woorden, maar toch is dit het begin van alles. Het mooie van je dromen najagen is dat ze vaak rechtstreeks uit het hart komen. En ik schreef het al eerder, wat vanuit het hart komt heeft een ziel en daarmee vergroot je de kans van slagen substantieel.
Op 16 juni vorig jaar werd, na maar liefst 15 jaar, eindelijk de droom van mijn vriend Willem op Vlieland bewaarheid. Zijn lang gekoesterde wens om een eigen strandtent te exploiteren werd afgelopen vrijdag dan uiteindelijk ingewilligd. Jaren geleden reden we al samen naar de plek op de Oostpunt van Vlieland om te brainstormen over zijn restaurant dat daar ooit eens zou kunnen komen. Zo werd beetje bij beetje Willems droom ook die van mij en zagen we onszelf al in gedachten op het terras aan zee een biertje drinken.

Zover was het toen nog lang niet. De gemeente had bijvoorbeeld nog geen besluit genomen of er überhaupt ooit een tweede strandtent zou mogen staan op het Vlielandse strand. Toch bleef Willem dromen, zijn liefde voor het ondernemen aan de zee hield deze droom meer dan levend. Met regelmaat informeerde ik naar de stand van zaken, maar jarenlang was er niks te melden. We reden dan nog maar eens naar de plek om ons te laten inspireren en wensten vurig dat de beslissing spoedig zou vallen.

En net als je het niet meer verwacht valt het besluit. 'De gemeente Vlieland geeft groen licht om een strandtent op de punt te bouwen', zo luidde Willems enthousiaste telefoontje in november van vorig jaar, kom direct naar Vlie! Enkele dagen later liepen we weer op de droomplek van Willem, nu met hoger gespannen verwachtingen dan ooit.

Het is d'r op of d'ronder spraken we samen af. We gaan er vol in! En zo geschiedde. Willem schreef 20 kantjes met alle dromen van de afgelopen 15 jaar en leverde die persoonlijk af in onze ontwerpstudio in Nuland. Aan mij de taak om de vertaalslag te maken. Letterlijk van dromen naar werkelijkheid. Het programma van eisen van de gemeente loog er niet om maar als je echt iets zo graag wilt is geen berg te hoog. We gingen aan de slag.

Terwijl Willem en zijn vrouw Joanke van hun welverdiende vakantie genoten maakte ik een ruwe schetsmatige opzet van het gebouw, het interieur, de look & feel, het gevoel, de afwerking, de inrichting, de meubels en tekende ik letterlijk Willems dromen op papier. Ik schuurde, schaafde en polijstte net zo lang tot ik er een 100% goed gevoel over had. Dit moest het worden, punt! Mijn vriend Rob kneedde al die ideeën tot een smeuïg geheel, Ruud drukte het op een meter breed papier, Jeroen timmerde een stoere houten kist, ik wierp er nog een schep Noordzeeschelpen in en bond het pakket dicht met een op Vlieland gejut visserstouw. Dit was het, dit moest het zijn.

Twee lange weken van duimen draaien volgden. Willem en Joanke arriveerden weer op Vlieland en ik nam voorzichtig polshoogte in huize Willem. Er was een brief van de gemeente gekomen, lees maar! Na het twee keer aandachtig gelezen te hebben keek ik op, en precies op dat moment ontkurkte mijn vriend een fles champagne. We hebben het geflikt. De droom van Willem is werkelijkheid geworden. Sinds juni vorig jaar is Oost open voor publiek. Natuurlijk verhuisd eren echte strandtent in de winter naar hoger gelegen gebied, zo-ook Oost. Maar vanaf medio April staat Oost weer op het Vlielandse strand . Een prima reden om deze zomer af te reizen naar dit prachtige pareltje in de Waddenzee.

Fijn weekend
terug

tis

dur-op

of

dur-onder