Duurzaam plastic

- 23 April 2018 door Edwin Timmers -

Plastic kan momenteel weinig goed doen. Iedereen wil naar aanleiding van berichtgeving over plasticsoep in zee minder plastic mee naar huis nemen. Dat dat niet gemakkelijk is, merkt elkeen die wel eens de dagelijkse boodschappen doet. Al wat niet in glas zit, steekt wel in plastic.
Een tijd terug bezochten de makers van een tv-programma over plastic afval het bedrijf Mepal. Dit bedrijf produceert plastic serviesgoed en bestek dat precies zoals beloofd jarenlang meegaat. Toen ik mijn vakanties nog op de camping doorbracht, at ik van het onverwoestbare Mepal. Plastic hoeft dus niet meteen na gebruik tot afval gedegradeerd te worden; het kan een duurzame toepassing krijgen. Een mooie nuance in de kruistocht tegen kunststof. Een ander voorbeeld is natuurlijk Tupperware. Maar er zijn er meer.

Ik speel in een band en die wordt wel eens gevraagd voor een optreden. Tegelijk met die vraag komt de vraag voor een goede foto. Heel lang volstond het doorsturen van live-foto’s die iemand schoot met zijn of haar mobieltje. Die tijd is voorbij, de eisen, of misschien wij, zijn veranderd.

Zojuist hadden we een fotosessie met een professioneel fotografe. Vier mannen en wat rekwisieten had ik bedacht, iele rekwisieten. Sinds mijn studietijd in Groningen, lang geleden, werk ik aan dezelfde tafel. Ik zal hem beschrijven. Op vier dunne, taps toelopende poten van verchroomd ijzer rust een slank frame van zwart gelakt staal. Op dit frame is een met grijs-wit formica gecoat tafelblad bevestigd. De tafelrand is afgewerkt met een strip van zwart plastic. Een oerdegelijk ding; hele generaties zijn er aan grootgebracht. Deze tafel figureerde in de fotosessie.

Het meubelstuk blijkt reeds ruim vijftig jaar oud. De eerste keukentafel van mijn ouders, al gauw te klein. Bescheiden eist het zijn plek op menig babyfoto. Nu, meer dan een halve eeuw nadat dit stuk keukenmeubilair werd geproduceerd, heeft het nog niets aan stevigheid verloren, en over vijftig jaar, bij normaal gebruik, nog steeds niet. Zelfs het design, de voornaamste reden om meubilair bij het grofvuil te zetten, kan weer. Dik twintig euro zou ik op Marktplaats voor de tafel kunnen beuren, waarschijnlijk evenveel als waarvoor hij indertijd (1965) werd aangeschaft.

Plastic is een bijzonder duurzaam materiaal, een eigenschap die zich optimaal bewijst in de toepassing. Zouden we sla niet beter vanwege zijn verpakking kunnen kopen? Zodat we er langer van kunnen genieten.
terug

dik

twintig

euro