Echte Kasteleins Echte Mannen

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Na het carnavalsgeweld van de laatste dagen is het vandaag in het zuiden de beurt aan de Kasteleins. Kasteleins-bal is al jaren op woensdag na carnaval een feest voor horeca ondernemers, een mooie uitlaatklep na een volle week keihard werken. Kastelein, een prachtig vak, misschien zelfs een roeping voor sommige mannen, echte mannen! Misschien schets ik zo wel onbedoeld het stereotype beeld van een rond-buikige snor-dragende man met een shagje tussen z'n lippen die gezellig een pilsje staat te tappen. Toch is kastelein meer dan alleen pilsjes tappen, het is een echt vak. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn.
Persoonlijk ken ik verschillende goeie kasteleins, heren die al jaren een cafe bedrijf runnen, ze zijn door de wol geverfd. Ik heb er eens goed over nagedacht en gezocht naar een gemene deler tussen deze heren. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze bedrijven en wat maakt van de ondernemers erachter zulke goeie kasteleins. Als je cafe's gaat vergelijken ben je in eerste instantie geneigd om bijvoorbeeld naar de sfeer van het interieur en inrichting te kijken. Natuurlijk speelt dit een grote rol, maar tijdens mijn onderzoek kwam ik ook in cafe's waar je met een blind paard niks kapot kon lopen maar waar het toch avond aan avond tjokvol zit.

Sfeer kan nooit alleen worden toegeschreven aan een goeie inrichting, een prachtig interieur met een waardeloze uitbater is altijd hopeloos verloren. Al is alles met goud behangen, als de kastelein zijn pappenheimers niet kent, gaat ie nat. Andersom kan het echter wel werken, een ietwat foute inrichting wordt ruimschoots gecompenseerd door een goeie kastelein. En daar zijn we plots aangekomen bij het belangrijkste ingrediënt, de man achter de toog. De grootste overeenkomst is dus niet de zaak zelf, maar de man achter de tap. Een goeie kastelein moet van mensen houden en vooral over een flinke dosis mensenkennis beschikken.

Het huiskamergevoel dat je krijgt in een goed bruin cafe komt pas echt goed uit de verf met een soort vaderfiguur achter de toog. Een echte kastelein heeft een luisterend oor, kan zelf verhalen vertellen en beschikt over een flinke dosis humor. Echte liefde voor het vak en het vermogen om te relativeren zorgen dat een echte kastelein het in tegenstelling tot de vele anderen het jaren vol kan houden. Om deze reden durf ik dan ook gerust te stellen dat kastelein-vak iets voor echte mannen is. Proost.
terug

tappen