Een bizar genoegen

- 05 September 2018 door Edwin Timmers -

Sinds een jaar kijk ik meer documentaires dan ooit omdat penvriend Helmut Boeijen me zijn Docupdate, een wekelijkse nieuwsbrief met minstens drie kijktips, toestuurt. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij veranderde mij van een ondergemiddeld beeldschermgebruiker in een bovengemiddeld infotainmentgenieter. Hier in huis vinden ze het geen probleem.
Documentaires kijk ik veelal vanaf de bank, in huislijke kring zogezegd. Best gezellig, zo samen op de bank, dicht tegen elkaar aan, wijntje erbij, zakje chips. Best raar ook, dat gezellige aspect, want docu's zijn vaak behoorlijk confronterend. Je kijkt ze niet voor de lol. Ik bedoel, niet zelden nemen ze je mee naar een oorlogsgebied, bijvoorbeeld. En toch, als ik besluit er een te kijken, heb ik er zin in. Iets pervers zit er wel in. Een documentaire vermaakt en toont een minder belicht stukje wereld. Informatie plus entertainment is infotainment.

Gelukkig zijn niet alle documentaires loodzwaar. Zo is Jim and Andy, een film over de rol die Jim Carrey speelde in de speelfilm over komiek Andy Kaufman, licht van toon, heel maf en hoogst vermakelijk. Als bonus geeft Jim Carrey tekst en uitleg over zijn drijfveren als acteur.

Onlangs keek ik We come as friends, die de NPO uitzond en nog is terug te kijken op diens website. Een film over het door oorlog, droogte en hongersnoden geteisterde Soedan. Het entertainmentgehalte van deze docu is bijzonder laag. Goed, ik keek ‘m ademloos uit, vallend van de ene in de andere verbazing, een achtbaanrit van emoties: ik ging van schaamte naar woede en van ontzetting naar uitzichtloosheid. Waarom doe ik mezelf dit aan? Omdat er iets wordt getoond dat je liever niet ziet?

Documentaires zijn een raar genoegen. Een genoegen dat groter is als je samen kijkt. Beetje napraten, mening vormen, dicht tegen elkaar aankruipen, veiligheid ervaren als medicijn tegen de boze buitenwereld. Ik blijf kijken. Wie mee wil kijken, raadpleegt de tips van Helmut Boeijen. Google Docupdate en meld je aan voor de nieuwsbrief.
terug

docuupdate