Een duurzaam interieur daagt uit

- 06 June 2016 door Edwin Timmers -

Toen ik zo'n 25 jaar geleden met Tribe begon had een interieur, met name in de horeca, een houdbaarheid van maximaal 5 jaar. Daarmee bedoel ik, dat de meeste interieurs, versleten of niet, na 5 jaar werden vervangen. Dan had zo'n inrichting z'n beste tijd gehad en ging de sloophamer erin. Ik heb me er werkelijk over verbaasd en begon al snel te bedenken wat we allemaal zouden kunnen maken van alles wat in principe voor de vuilcontainer bestemd was. Mijn vader had me tenslotte met de paplepel ingegeven dat weggooien zonde was.
Ik vertelde een bevriende horeca ondernemer over mijn plannen en hij zag wel wat in deze benadering. Tenslotte kun je je geld maar 1 keer uitgeven, en met 1 van de grootste uitgaanscentra van Brabant kwamen de centjes weliswaar met bakken binnen, maar ging het er, naar eigen zeggen, net zo snel, met kruiwagens weer uit. Mijn plan om een groot gedeelte van zijn bestaande inrichting te hergebruiken sprak hem dus wel aan en ik kreeg dezelfde dag nog de opdracht. Zonder dat we het zelf wisten bouwden we in de weken erna ons eerste volledig duurzame interieur. Het zou later ons handelsmerk worden.

Inmiddels is duurzaam bouwen niet meer weg te denken en gelukkig zijn steeds meer ondernemingen zijn zich bewust van de impact, die deze manier van denken en doen, heeft. Persoonlijk vind ik het een uitdaging om duurzaam te bouwen, zonder dat het er metersdik bovenop komt te liggen. Een interieur wat gemaakt is van gebruikte materialen kan er natuurlijk net zo nieuw en fris uitzien, als iets wat splinternieuw is. Je moet je alleen afvragen wat je wilt uitstralen en wat voor een verhaal je wilt vertellen en vervolgens ga je aan de slag.

Dat laatste, dat verhaal, is namelijk erg belangrijk, je interieur en je inrichting moet een afspiegeling zijn van waar jouw onderneming voor staat. Beleving heet dat, en voor de 1 zit dat in een superstrakke inrichting, voor de ander is beleving een robuuste eikenhouten vloer. Wat je stijl ook is, weggooien blijft zonde, en hergebruik is ook nog eens goed voor de portemonnee. Dus wat let je, bel me gerust om samen op zoek te gaan naar jouw stijl en verhaal. Fijne avond.
terug

de sloophamer erin