Een goed verhaal voor niks

- 19 November 2018 door Edwin Timmers -

Een week voordat hij veertien zou worden, overleed je kat, precies op de dag dat je pleegzoon professor wordt in het vakgebied waarin je zelf carriere had willen maken, maar wat niet lukte omdat je tot je dertigste liever en met resultaat achter de meiden aanzat. Je was dol op die kat. De moeder van je pleegzoon liet je ermee zitten toen ze jaren geleden werd opgenomen in een gesloten afdeling. Je zult Poekie missen en je mist Rian, jouw liefde en moeder van de kersverse professor. In zijn stamkroeg toastten jullie op een mooie en vruchtbare wetenschappelijke loopbaan. De volgende ochtend stap je met een zwaar hoofd in je leaseauto, waarin je het land doorkruist op zoek naar nieuwe klanten. Een kutbaan, maar het betaalt goed.
De nacht na het kroegbezoek droom je dat je je hand uitsteekt naar potentiele klanten in een onbekend land. De mensen lachen vriendelijk, maar begrijpen je gebaar niet. Je zou zo graag een praatje met hen maken. Eerst een beetje meegaand ouwehoeren, zoeken naar gemeenschappelijke onderwerpen om zoetjesaan het gesprek naar je koopwaar te dirigeren. Maar omdat je Rian en haar kat mist, omdat je trots bent op je pleegzoon en omdat je baalt van verkeerde keuzes in je leven, zou je het liefst gewoon willen praten, urenlang praten. De mensen tegenover je begrijpen echter niets van wat je uitkraamt. De wens om je verhaal te doen zwelt op en zoekt in een vertakte structuur een uitweg uit je mond, je oren en je oogkassen. Je hoofd is spoedig verdwenen in dicht struikgewas. Je schreeuwt. Je kunt nog net zien dat de potentiele klanten verdwijnen achter een dikke blauwmetaalachtige wand. Een tel later komen ze terug met een splinternieuwe glanzende snoeischaar waarmee ze je gezicht te lijf gaan. Ze blijven vriendelijk, ze willen je helpen en zien de gekozen oplossing als enige juiste. Je schrikt wakker. Het is nacht, niemand heeft je gehoord. Helaas heeft niemand je gehoord.

Je pleegzoon onderzoekt de manier waarop talen elkaar beïnvloeden. Het onderwerp interesseert je, al was het maar met het oog op je wens dat wereldwijd iedereen dezelfde taal spreekt. Je zou graag Esperanto leren, hoewel je denkt dat steenkolenengels een goede vervanger is. De droom ijlt nog na. Je had je gevoelens met de potentiele klanten willen delen. Je verlangde naar een schouderklopje als teken van begrip, dat als prettige bijkomstigheid de verkoop van de spullen in de achterbak van je auto had vergemakkelijkt. Je blijft een verkoper, je bent er een met gevoel.

Je besluit op te staan en zet koffie. Dan klap je je laptop open en surf je naar de website van de universiteit waaraan je pleegzoon verbonden is. De samenvatting van zijn onderzoeksprogramma eindigt met een alinea over pidgin. Pidgin is een taal die ontstaat wanneer mensen met verschillende moedertalen, en zonder kennis van elkaars taal, elkaar gedurende lange tijd toch proberen te begrijpen. Het begint met handen en voeten. De diepte van het wederzijdse begrip neemt tergend langzaam toe. Hoe diep het uiteindelijk is, weet niemand. Begrip heeft tijd nodig en jij wilt het nu. Het liefst zou je naar Rian gaan om bij haar in bed te kruipen. Je wilt haar in je armen sluiten, zoals je gewend was. Maar ze herkent je niet, ze vindt je eng. Als je een hand op de hare legt, slaat ze die er met de andere af.
terug

zult

poekie

missen