Een remontabele woning

- 19 July 2017 door Edwin Timmers -

Thuiskomen na jaren van huis weg te zijn geweest. Dat lijkt me wel lekker. Langer dan drie aaneengesloten weken ben ik nog nooit van huis geweest. Maar toch is er dan zelfs al iets veranderd. Ik ben een liefhebber van verandering.
De N279 aan de Zuid-Willemsvaart ging helemaal op de schop. Zo vaak ik kon, bekeek ik vanaf mijn fiets de vorderingen. Ik inspecteerde de landerijen. Telkens vergeleek ik in mijn hoofd de oude situatie met de nieuwe; en nu de weg klaar is, doe ik dat nog steeds. Het oude komt niet meer terug.

Nieuwe wegen, maar ook nieuwe huizen. Binnen afzienbare tijd gaan we anders bouwen. Binnen nu en vijftig jaar is verschilt het gros van de huizen wezenlijk van de huidige. Prefabhuizen, facebook stroomt er van over. Een kartonnen huis? Bestel maar!

In september start in Utrecht de bouw van een circulair paviljoen dat The Green House gaat heten. De bouwers zeggen dat het huis dankzij duurzame innovaties een bron van inspiratie wordt en aanzet tot circulair denken en handelen.

De naam, The Green House, verwijst natuurlijk via de broeikas naar het broeikaseffect. De bedenkers willen een duurzaam huis waarvan de bouw en het gebruik klimaatdoelstellingen in acht neemt. Maar het prefab paviljoen wordt daarnaast ook volledig remontabel gebouwd.

Remontabel gaat verder dan demontabel, maar is eigenlijk hetzelfde. Demontabel is iets dat te demonteren is, iets dus dat uit elkaar te halen is. Waarom zou je iets uit elkaar halen als je het niet weer in elkaar zet? Precies, remontabel is hetzelfde als demontabel. Uit elkaar halen van iets dat je niet meer in elkaar zet, heet slopen. Elke tent is remontabel, en kijk maar eens naar utiliteitsbouw: ook remontabel. O jawel, zeker is remontabel een kekke marketingterm met een zweem van technische wetenschappelijkheid. Maar ze is meer: de term verdient een plek in de lege ruimte tussen hergebruik en recycling.

Ik heb nu al zin om The Green House te gaan bekijken. Misschien toont het iets van het bouwen en wonen dat gemeengoed is over vijftig jaar. Misschien zie ik er verandering in die er nog niet is.

* Zie je het wel zitten om eens over hergebruik, cradle to cradle en alles wat daar bij komt kijken, te sparren. Dan hoef je daarvoor geen 50 jaar geduld te hebben. Tribe bouwt al jaren duurzaam en volgens het cradle to cradle principe. Neem gerust Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.
terug

lego

voor

grote

mensen