Een sportieve kosmopoliet

- 01 June 2018 door Edwin Timmers -

Plotseling regent het e-mails over privacy. De wet wordt van kracht en veel verstokte e-mailverstuurders willen op legale wijze mijn inbox blijven vullen. Ik geef toe veel reclame- of spamberichten te lezen, meestal vanuit - ahum - professioneel oogpunt, maar ook omdat het me pleziert, uit leedvermaak.
De Nederlandse Spoorwegen benaderden mij vandaag alsof ik een kosmopoliet ben. De tekst slaat de plank helemaal mis, wat te wijten is aan het automatisch genereren van de inhoud uit gegevens die ik hen al reizende, doch passief, verschafte. Helaas hebben ze mijn voornaam niet, zegt de opsteller van het bericht, want anders hadden ze me nog persoonlijker kunnen benaderen. Ik denk dat de NS zulke debiliserende mails beter niet kan sturen. Lees gerust even mee:

Je reist heel wat af met NS Extra!

Beste meneer Timmers, sinds je deelneemt aan NS extra heb je al heel wat gereisd. We hebben wat leuke feitjes van het afgelopen jaar voor je op een rijtje gezet.

Je hebt in totaal al 296 km per trein afgelegd.
Wist je dat je al 3 uur hebt gereisd?
Je hebt per trein 66 kg CO2-uitstoot bespaard t.o.v. reizen per auto.
Je reist zeven maanden met NS Extra.
Je langste reis ging naar Maastricht.
Je langste rit begon in ’s Hertogenbosch.

Zo, dat was het wel zo’n beetje. Waarom denkt de NS dat ik dit wil weten? Wie bedenkt dit?

Stel je voor dat je lid bent van een fitnessclub. In zeven maanden liet je in totaal drie uur je spieren rollen. De club is blij met je lidmaatschap en stuurt je een complimenteuze e-mail.

Zo zo, Edwin, je bent een sportieve baas! In zeven maanden was je drie uur actief bezig in onze club. Twee ervan zat je op de fiets. Je topsnelheid was dertien kilometer per uur. Een hele prestatie! Je partner zal verrukt zijn met je nieuwe conditie - knipoog. Je dronk zeven kopjes koffie en een bekertje chocolademelk. Laat ons weten of deze je smaakten, zodat we permanent kunnen blijven werken aan de kwaliteit van onze producten. We hopen je snel weer te zien in een van onze twintig vestigingen. Vriendelijke groet, ons immer fitte PR-team
terug

een

complimenteuze

e-mail