Een verrassend interieur maakt vrij

- 31 July 2018 door Edwin Timmers -

Als voorbereiding op een volgende worp Tribe-blogs keek ik vier afleveringen van de nieuwe Netflix-serie Amazing Interiors. De interieurs die voorbij kwamen waren inderdaad stuk voor stuk 'amazing'. Maffe inrichtingen die neigen naar prachtige decors voor een surrealistisch toneelstuk in een negentiende-eeuws theater, of gewoon ruimtes die aansluiting zoeken bij de uiteenlopende verzamelingen van de huiseigenaren. De interieurs beklijven niet; hoe mooi ook, ik zou er niet willen wonen.
De meeste interieurs in de serie lijken een vertaling van de innerlijke belevingswereld van de bewoner naar buiten toe. Dat wat in hun hoofd rondspookt, lijken ze te willen transformeren en vastleggen in hun interieur. Met een beetje pech woon je zo uiteindelijk in je eigen gekte. Met iets minder dan een beetje pech wandel je door je eigen hoofd als je van de serre naar de wc loopt.

Welbeschouwd leven veel mensen in een interieur dat ze zelf vorm hebben gegeven, een interieur dat is gegroeid naar de grillen in het hoofd. Waarom heeft die tafel logge, gekrulde poten? Waarom zitten er Franse lelies in het motief van de glasgordijnen en waarom is de vloerbedekking hoogpolig en bruin als chocolade-ijs?

Interieurontwerper is een lastig beroep. De meest kundige haalt mensen uit hun hoofd. Een verrassend ontwerp heeft weinig tot niets van de dingen die in het hoofd van de opdrachtgever rondspoken. Verrassen is een pittige klus met een resultaat dat heel gunstig kan uitpakken. Als de innerlijke belevingswereld aanvankelijk nauwelijks aansluit bij het nieuwe interieur van je woning, dan ontstaat er ruimte in de ruimte die je woning is. Een verrassend interieur maakt vrij.
terug

maffe

inrichtingen

prachtige

decors