Eieren met poep

- 20 April 2018 door Edwin Timmers -

Het jaar is voorbij, hij moet weer betalen. Voor het nabehandelen van een vloer mocht hij een jaar lang aanwippen voor een gratis kapbeurt. Dienst, wederdienst. Bij deze keurig gekapte man zit ik in de auto. Hij moet nog even de paarden voeren.
We rijden over een halfverharde pad aan een bosrand en passeren een wei. De twee paarden, een enorme, bonte hengst en een grauwbruine pony, herkennen de auto en komen alvast gelopen. Ik stap ook maar uit. Hij gaat een houten schuurtje in en ik probeer contact met de rijdieren te maken. Paarden geloven niet in sprookjes. De twee broden waarmee hij uit het schuurtje komt, krijgen meer aandacht. Aan het hek hangen twee voerbakken, een hoge voor de hengst, een lage voor de pony. De hengst is dus in het voordeel en maakt daar gretig gebruik van.

Aan de achterkant van het schuurtje staat een kippenhok. Vijf witte Barnevelders, waaronder een haan, allemaal vol in de veren. Ze leggen goed, zegt hij en wijst naar negen eieren op een houten kist. Of ik ze wil hebben. Is goed, antwoord ik. We lopen terug naar de auto. Er zit poep op de eieren in het emmertje dat ik met me meedraag. Ik weet niet of dat normaal is, maar denk dat het stoerder is om daar geen vragen over te stellen. Supermarkteieren hebben geen poep op hun schaal.

Ik stap uit. Mijn auto staat op de carpoolplaats. Met mijn hand aan het portier luister ik naar weetjes over kippen. Ik weet niet of hem moet geloven. Dat weet ik namelijk nooit. Dat is zijn stijl. Hij zegt dat de eieren bevrucht zijn; er zit tenslotte een haan bij. Hierop doemt het beeld in me op dat ik thuis een van de negen eieren tik en dat er een kuiken in de pan valt. Kippen leggen eerst zes of zeven eieren en gaan pas daarna broeden. Vierentwintig dagen later piept er een kuiken uit. Het oudste van mijn negen, vermoedelijk niet-bebroede, eieren is drie dagen. Dit zou me gerust moeten stellen.

Omdat ik vanmorgen mijn brood vergat, heb ik nu, middag reeds, honger als een paard. Thuis zet ik meteen een pannetje op het vuur en laat er wat boter in smelten. Er zit best veel poep op de eieren. Stel nu dat er wat van in de pan valt bij het tikken van een ei. Ik was de poep van twee eieren en tik de eerste daarna heel voorzichtig op de panrand. Het scheurtje dat hierdoor ontstaat, trek ik uiterst behoedzaam open om te zien wat de verrassing is. Voor zover ik kan zien, zit er geen wezen in. Even later werp ik me op twee zachtgebakken spiegeleieren. Hoe lekker, romig bijna, beter dan ik ooit at.
terug

smakelijke

weetjes

over

kippen