Eventjes doorbijten

- 23 June 2016 door Edwin Timmers -

Als iets niet meteen lukt zul je even door moeten bijten, even buffelen, afzien desnoods en zeker niet opgeven! Het doet er echt niet toe wat je voor een onderneming hebt. In de horeca ging het bijvoorbeeld een hele tijd dramatisch slecht en op dit moment lijkt de retail echt aan de beurt te zijn. Het is niet altijd even leuk om op zo'n moment een onderneming te runnen en helemaal niet als je door een vreselijk zure appel heen moet bijten. Als het je dan toch lukt, heb je er des te meer plezier van. Doorbijten zorgt voor karakter, je krijgt er ballen van. Zo heeft de crisis ervoor gezorgd dat de echte doorbijtertjes boven zijn komen drijven. Kijk maar eens naar de horeca, daar is echt enorm veel moois gebeurd. De ondernemers die de crisis hebben weten te overleven hebben daar net zoals de concurrenten die eraan kapot gingen, flink mee te kampen gehad. Met 1 belangrijk verschil, de doorbijtertjes wisten het wel te redden, ze wisten er bovendien nog iets bijzonders van te maken.
Puur op karakter een overwinning op zijn naam geschreven! Je ziet het nog wel eens bij echte topsporters. Ze komen op hun tandvlees binnen en storten daarna volledig is. Of dat de manier is om een onderneming te runnen vraag ik me sterk af, maar 1 ding kun je er natuurlijk wel van leren en dat is nooit opgeven! Lekker doorbijten is overigens een stuk gemakkelijker als je een positieve instelling hebt. Hou jezelf voor dat het je sowieso gaat lukken, dan kost die klus maar een fractie van de energie, dan wanneer je het op voorhand al somber inziet. Da's de kracht van positief denken. Vanavond zit je restaurant tjokvol, that's the spirit!

Creativiteit is ook zo'n ding dat ervoor zorgt dat je iets langer volhoudt. Als wij tijdens de crisis lekker door waren gegaan met hetgeen we al 20 jaar deden, dan geloof ik niet dat wij het als bedrijf gered hadden. Als het nodig is moet je dus in staat zijn om het roer op tijd om te gooien. Daar is naast creativiteit ook een flinke dosis lef voor nodig! Ben je van jezelf niet zo creatief aangelegd, maar heb je lef genoeg, ga dan op zoek naar een creatieve gozer of dame en huur de man of vrouw gewoon in.

Nog zo'n koekje van eigen deeg. Tijdens de crisis had ons bedrijf bijvoorbeeld dringend behoefte aan een helikopterview. Maar hoe krijg je die als je er zelf met je neus bovenop zit? Eigenlijk hadden we er geen centjes voor, maar toch heb ik 3 maanden lang een positief kritische coach in de arm genomen om anders naar mijn eigen onderneming te leren kijken. Kwestie van goeie afspraken maken en doorbijten. Sterker nog, tijdens de crisis sleepte ons bedrijf samen met onze bouwpartner Van Niftrik, de BOV trofee, met als thema 'lef', in de wacht. Het is dus wel mogelijk blijkbaar. Als je niet bang bent om met je billen bloot te gaan kan je namelijk niks gebeuren. Bovendien ben ik er steeds van overtuigd geweest dat het goed ging komen. Ik durf dan ook gerust te stellen dat deze positieve drive heeft me enorm heeft geholpen.

Heb je behoefte aan een positieve drive, een leuke peptalk of inspiratie? Neem gerust vrijblijvend contact met me op voor een afspraak. En het kan me echt geen donder schelen wat je voor de kost doet. Horeca, retail, bouwen of interieur, wat mij betreft is alles goed. Breng ik Bossche Bollen mee en maken we er een leuk gesprek van. Fijne avond.
terug

doorzettingsvermogen