Fietsenplaag

- 01 August 2018 door Edwin Timmers -

In de televisiegids las ik iets over ongedierte dat zich verzet tegen bedreiging door mensen. Ze eisen hun plek terug. Ongedierte is echter een bedenkelijke term. Een dier wordt ondier als het ongewenst gedrag vertoont. Soms is louter aanwezigheid al genoeg om ze ongewenst te verklaren. De vlieg doet geen vlieg kwaad, toch meppen velen ze het huis uit, of dood voordat ze goed en wel het huis kunnen verlaten. Een automobilist die consequent tien kilometer te hard rijdt vertoont ongewenst gedrag. Hij wordt er misschien op aangesproken, maar zal niet tot onmens gedegradeerd worden.
Ik bracht twee elektrische apparaten naar de milieustraat: een sapcentrifuge en een broodrooster. We beleefden er tot voor kort veel plezier aan. Nu stonden ze in de auto en trok ik ze er aan hun snoer uit. De dingen bungelden aan hun korte koord tegen mijn knie terwijl ik naar de container voor e-waste liep. Ik hield ze vast zoals rattenvangers hun vangst meetorsen: aan hun staart. Ik behandelde de dingen als ondingen.

Vorig jaar had ik een betonklus in hartje Amsterdam, dat verre van autovriendelijk is. Een heel gedoe, ondanks het feit dat de opdrachtgever alles, van parkeervergunningen tot wegafzetting en briefjes in de brievenbus van de omwonenden, had geregeld. Hij was zeker van zijn zaak, dit ging goedkomen – en kwam goed. Hij waarschuwde me voor slechts één ding: fietsers. "Let op als je hier rondloopt. Fietsers rijden je van je sokken als je niet oplet. Mocht dat gebeuren dan krijg je als bonus een dikke middelvinger en wat lelijke verwensingen na.”

Ik liep naar de supermarkt een paar honderd meter verderop en zag twee bijna-aanrijdingen van fiets op auto. Ik zag de automobilisten de huid vol gescholden worden door dolle fietsers, waaronder één bakfietsende mama, met schuim op de lippen. Van de supermarkt terug naar de klus raakte een fietser me opzettelijk met zijn elleboog tegen mijn schouder. Behalve ergernis en een adrenalinerush hield ik er niks aan over.

Vandaag las ik in de krant over een man die het onbeschofte gedrag van fietsers zat is. Hij spreekt ze erop aan, niet altijd even zachtzinnig. Onbeschoft gedrag is altijd irritant, maar toch is de aanleiding ervoor niet per se afkeurenswaardig. De fietser eist zijn plek terug. Dat gaat nu vaak nog gepaard met veel bombarie, maar wacht maar totdat ze hun rechtmatige plek op de auto hebben terugveroverd. Dan zal blijken dat de fietser geen onmens is.
terug

dikke

middelvinger