Fifty ways to earn your money

- 23 March 2018 door Edwin Timmers -

Je vindt het waarschijnlijk op Spotify, en anders wel op Youtube: Fifty ways to leave your lover van Paul Simon. Er zijn vele manieren om iets te bewerkstelligen: zo interpreteer ik de titel voor het gemak maar even. Het liedje kwam in me op tijdens een etentje. De jongeman tegenover me verbaasde me met zijn verhaal over zijn behoorlijk populaire afspeellijst op muziekdienst Spotify.
De jongeman is een groot liefhebber van filmmuziek. Op Spotify beheert hij een lijst met ruim vierhonderd soundtracks. De lijst heeft zo’n tienduizend volgers. Dit laatste was nieuw voor mij, zowel het aantal als het feit dat mensen lijsten volgen op genoemde muziekdienst. Een volger krijgt een seintje als er nieuwe tracks aan de lijst worden toegevoegd.

Feitelijk doet de jongeman niets anders dan liedjes met een paar muisklikken aan zijn lijst toevoegen. De liedjes worden daarmee niet zijn bezit. En toch kan hij er geld mee verdienen, blijkt.

Hij werd benaderd door twee personen die hem vroegen hoeveel hij voor zijn lijst wilde hebben. Toen hij me dit vertelde verscheen er een trotse smile op zijn gezicht. Wat vraag je voor zo’n lijst? Hij wist het zelf ook niet, maar vond wel dat hij voorbereid de onderhandeling in moest en stelde voor zichzelf een bedrag van duizend euro vast. Hierop vroeg hij hen wat ze ervoor over hadden.

Driehonderd euro wilden ze geven. De jongeman ging niet akkoord en zei dat hij er minstens duizend wou hebben. Dit vonden ze een stap te ver, wat betekende dat de onderhandeling staakte. Ik knipperde een keer met mijn ogen en vroeg hem wat zij met zo’n lijst moeten. Waarom zou je daaraan geld uitgeven?

De jongeman vermoedde dat ze hun eigen muziek wilden promoten via de afspeellijst. Voor driehonderd euro kopen ze tienduizend volgers en waarschijnlijk een veelvoud van afspeelbeurten van hun eigen muziek. Alles voor de statistieken. Als je kunt aantonen dat je muziek vele duizenden keren is afgespeeld heb je een breekijzer: je komt gemakkelijker binnen bij concertzalen of bij nieuwe opdrachtgevers. Daarom kwam het liedje van Paul Simon in me op: slimme lui bedenken altijd weer nieuwe wegen om hun doel te bereiken. Fifty ways to earn your money
terug

ways

to

10.000 volgers