Focus

- 22 September 2016 door Edwin Timmers -

Wat je ook doet, het doet er eigenlijk niet toe in welke business je actief bent. Deze tip is universeel toepasbaar. Focus! Ben je actief in de horeca, run je met veel passie een restaurant en ben je voortdurend in de weer om je gasten een fijne avond te bezorgen. Focus dan! Ga voor datgene wat jou goed ligt, bedenk wat je core business is en laat bijzaken aan anderen over, of laat ze links liggen. Vaak zijn er teveel zaken die alleen maar afleiden en dat gaat heel snel irriteren. Een chefkok moet bijvoorbeeld zijn centjes in de keuken verdienen en geen website ontwerpen of terrastafels in de olie zetten, om maar wat te noemen. Andersom trouwens ook niet. Kortom, doe waar je goed in bent en ga er volle bak voor.
Zoals ik in mijn vorige blog al schreef zijn wij privé zojuist verkast naar een nieuwe stek. Nu moet er op nummer 13 nogal wat geklust en gebouwd worden, wat ik overigens hartstikke leuk vind, maar goed. Voortdurend wordt me zodoende door vrienden, kennissen en buren gevraagd of we het werk allemaal zelf gaan doen? Misschien logisch, gezien mijn vakgebied, maar als we het over focus hebben, dan zou dit hoogst onverstandig zijn. uiteraard steek ik graag zelf de handjes uit de mouwen, maar mijn focus ligt bij Tribe. Er zijn namelijk andere mensen die veel beter een huis kunnen bouwen dan ik. Diezelfde mensen krijgen met geen mogelijkheid een interieur bedacht en getekend. Begrijp je waar ik heen wil? Doe dus waar je goed in bent en gun een ander zijn eigen successen.

Zo zijn Bjorn, Geert, Rik, Toon, Rens, Patrick, Joost en alle anderen een kei op hun eigen vakgebied. Zij timmeren, schilderen, monteren en solderen 10X sneller dan dat ik ooit zou kunnen. Zodoende richt ik me op hetgeen waar ik goed in ben, het bedenken van nieuwe interieur concepten voor horeca en kantoorbedrijven. En ja natuurlijk heb ik samen met mijn vrouw ook voor onszelf iets heel vets bedacht, maar ik ga zelf geen waterleiding solderen en dat lijkt me ook wel zo verstandig ;-)

Jezelf focussen wil ook zeggen dat je veel productiever wordt. Bijzaken leiden alleen maar af en kosten vaak zoveel tijd dat je aan het echte werk niet meer toe komt. Als ondernemer zul je dan ook moeten leren delegeren, ervoor moeten zorgen dat de mensen die voor je aan het werk zijn hun eigen focus kunnen houden zodat jij je met de hoofdlijnen kunt bezighouden. Focussen wil overigens niet zeggen dat alleen maar op jezelf gericht moet zijn. Een goeie balans weten te vinden tussen die helikopterview en keiharde focus op je eigen vakgebied is van levensbelang voor elke onderneming.

Als ondernemer moet je eigenlijk van alle markten thuis zijn, met alleen meters maken achter de kachel ga je het niet redden. Je kunt dan misschien wel 100 couverts in een mum van tijd op tafel zetten, als je nooit die keuken uit komt krijg je geen kip in je restaurant. Focus je dan ook in eerste instantie op communicatie en gastvrijheid en laat anderen bijvoorbeeld je interieur onder handen nemen. Ben je op zoek naar zo iemand? Bingo! Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende afspraak. Dan focus ik me daarop ;-) Fijne avond.
terug

je

ergens

in

vastbijten