Food is fictie

- 05 November 2018 door Edwin Timmers -

Het Design Museum Den Bosch heeft een 'tentoonstelling over de vormgeving en verhalen van ons voedsel'. Een geslaagde tentoonstelling als je het mij vraagt. In krap een halfuur ben je een ontnuchterend beeld rijker. Slechts 1 betrekkelijk kleine en overzichtelijke zaal heeft de curator nodig om dit voor elkaar te krijgen.
Loop je de zaal binnen dan zie je zowel links als rechts twee enorme projectieschermen hangen. Hierop worden filmfragmenten geprojecteerd van de industriële productie van ons eten. Rijen volautomatische graandorsmachines trekken over een akker die tot aan de horizon reikt. Balkvormige blokken roomijs worden machinaal met ongekende snelheid aan weerszijden belegd met wafelkoekjes voorzien van een chocoladecoating. Snelheid, efficiëntie, technisch vernuft en enorme aantallen: de industrie weet veel mensen snel te voeden. Op zich niks mis mee, beetje kil misschien, maar dat is gevoel. Toch neemt de industrie dit gevoel hoogst serieus.

Laat je de projectieschermen achter je dan stuit je meteen op tv-schermen waarop reclamespots worden vertoond. Alles ambacht en familiaire gezelligheid. Hier klopt iets niet is het eerste wat je denkt. Hoe moet ik die beelden van industriële productie rijmen met de gezelligheid van de reclame? De titel van de tentoonstelling, Food is fictie, zegt het feitelijk al. We worden graag voor het lapje gehouden. Gretig geloven we de ‘verhalen’ over vakmanschap en meesterschap. Zelfs als we weten dat de producten in enorme roestvaststalen bakken worden bereid. Alles computergestuurd.

De tentoonstelling zegt niet dat industriële voedselproductie slecht is. Wat wel gezegd wordt, is dat we onszelf graag voor het lapje laten houden. Marketing is een machtig wapen. Waarom zou soep uit een pakje met het opschrift ‘Soep zoals oma maakte’ lekkerder zijn dan soep waar dat niet op staat? Wat betekent het oer in oerbrood, dat ook gewoon van de lopende band rolt? Het betekent niks, maar we zijn er wel gevoelig voor.

‘Food is fictie’ confronteert je met wat je eigenlijk al wist. Helaas zie ik nu pas dat gisteren de laatste tentoonstellingsdag was. Damn! Rest mij te zeggen dat het Design Museum Den Bosch sowieso de moeite van een bezoek waard is. Het museum was dat al toen het nog SMS (Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch) heette en is het sinds de naam- en koerswijziging nog altijd.
terug

vakmanschap

&

meesterschap