Ga van de gebaande paden af

- 17 May 2016 door Edwin Timmers -

Out of de box denken noemen ze dit in wat populairder management jargon. Als je een nuchterder type bent zou je de dingen gewoon eens van een andere kant kunnen bekijken. Hoe het ook zij, soms werkt het heel verfrissend om van de gebaande paden af te gaan. Als je een horeca bedrijf hebt en je staat bijvoorbeeld elke dag in de keuken, dan is het echt zaak om jezelf steeds weer opnieuw uit te vinden. Dat kan een verrekt lastige klus zijn, het is dan een verademing om vanuit een ander perspectief te kunnen kijken.
Een andere blik, ideeën van bijvoorbeeld mensen die niet eens uit het horeca vak komen kunnen je bijzonder inspireren. Nodig je gasten uit om met ideeën of suggesties te komen. Laat eens iemand anders naar je interieur kijken, wellicht kun je met een vrij simpele ingreep je hele zaak een boost geven. Vaak zien anderen dingen waar jij in de loop van de tijd blind voor bent geworden.

Vanmiddag nog had ik leuk een gesprek met een horeca ondernemer die ik wist te overtuigen van de positieve energie die zo'n frisse blik kan hebben. Het spreekwoord luidt niet voor niets, 'Verandering Van Spijt Doet Eten'. Een compleet nieuwe inrichting is vaak niet eens nodig, de frisse wind en de puntjes op de i zetten des te meer.

Van de gebaande paden af gaan betekend wel dat je moet laten zien dat je ballen hebt. Wanneer je als ondernemer jezelf open kunt stellen voor ideeën van andere mensen pluk je daar zelf de vruchten van. Als je bereid bent om jezelf kwetsbaar op te stellen en hetgeen je doet ook eens op een andere manier durft te bekijken zul je merken dat het nieuwe deuren opent.

Als ik een interieur ontwerp ga ik er bij voorbaat niet meteen vanuit dat alles gesloopt wordt om vervolgens weer iets nieuws te maken zoals vroeger in de horeca gebruikelijk was. Ik heb mezelf aangeleerd om eerst goed naar het gebouw en de architectuur te kijken, naar hetgeen er kan worden hergebruikt. Hiervoor was naast die van mezelf, ook een minset nodig van de mensen die voor Tribe werkzaam zijn. Het resultaat is dat waar vroeger de kosten van slopershamer en grof-vuilcontainer als eerste werden ingecalculeerd we nu kunnen kijken naar de opbrengst van de oude inrichting.

Daarom geloof ik dat het goed is om jezelf soms te dwingen om vanuit een ander perspectief te kijken. Noem het out of the box denken als je wilt. Vraag jezelf af waarom je iets doet en of het niet op een andere manier kan. Niet omdat het anders moet, maar om te checken of er wellicht betere manieren zijn. Het houd je trouwens ook scherp en fris, en dat scheelt een boel frustratie.

fijne avond.
terug

pluk je daar de vruchten van