Geen Smoesjes

- 22 January 2019 door Edwin Timmers -

Ik houd mijn pas voor de kaartlezer. 'u kunt nu doorrijden' verschijnt er op het elektronische display. Uiteraard wacht ik even tot de slagboom open is, maar dan rijdt ik de parkeerplaats op. Misschien is mijn favoriete parkeerplaats nog vrij? Ik stuur naar links, via de smalle doorgang zie ik dat de plek nog door niemand is bezet. Het parkeerterrein heeft een soort van knik, waardoor de parkeerplaats in kwestie net even breder is dan de rest van de plekken. Perfect om een auto te parkeren die net een fractie breder is. Bovendien verdomd handig met uitstappen.
De Verkadefabriek in den Bosch, mijn vrouw en ik zijn er kind aan huis. Vroeger had ik een stamkroeg in mijn geboortedorp. Het etablissement werd uitgebaat door mijn beste vriend, ik kwam er graag, het voelde als een warme deken. Sinds het overlijden van mijn vriend is mijn stamkroeg een eetcafé. Tapa's, lekker makkelijk, maar niks voor mij. Sindsdien is dus de Verkadefabriek een vaak-bezochte stek.

De Verkadefabriek, over de Orthenbrug rechts aanhouden. We komen er met z'n tweeën voor even een borrel, om even snel een hapje te eten, of om met vrienden een avond op stap te gaan. Dan prikken we eerst een vorkje om vervolgens naar de film of theater te gaan. Het kan ook andersom, eerst film, dan eten en borrelen. Onze kinderen komen er graag. Toen ze jonger waren was het kindermenu bij onze jongste zoon favoriet. Geen frikandellen, maar een klein biefstukje. Tegenwoordig besteld hij met ons mee uit de grote kaart.

Het interieur van de Verkadefabriek is van collega Piet Hein Eek. Rauw, eenvoudig en doeltreffend. Ik had deze inrichting graag zelf bedacht en met het Tribe team uitgevoerd, maar dit terzijde. 'Zorg dat er keuze genoeg is om te zitten', zal Piet zijn opdracht geweest zijn. Bezoekers kunnen er kiezen uit zitten in met leder beklede eikenhouten clubfauteuils, lekker hangen in met mohair velours gestoffeerde loungebanken, hoog zitten aan verschillende bartafels, of heerlijk wegkruipen in zacht gestoffeerde oorfauteuils. Missie geslaagd, de Verkadefabriek is een fantastische place-to-be.

Dit interieur is het overigens niet, wat ons naar de Boschdijkstraat brengt. Het gaat ons nooit om spullen, maar om de sfeer die ze uitademen. En dat is wat bij de Verkadefabriek precies klopt. Alles staat er op z'n plek. Alles, op een tiental oerlelijke kersenhout-kleurige caféstoeltjes na en natuurlijk hoort het zo. Iets moet er niet kloppen namelijk. Precies de goeie sfeer, een ondefinieerbaar iets, maar onmisbaar om succesvol te zijn in de horeca. Mensen voelen dat, onmerkbaar draagt het bij aan de beleving van de gasten.

De horeca crew is zorgvuldig geselecteerd, net als het interieur is het een mix tussen jong en oud. Het personeel is kundig, maar bovenal authentiek. Lekker persoonlijk, als er soms iets misgaat zijn er geen smoesjes, maar gewoon simpel sorry, dat doen we ff over. Daar houden wij van, mijn vrouw en ik, geen smoesjes, geen poespas en af en toe een Bossche Bol van Jan de Groot op zondagmorgen.
Fijne avond.

De Verkadefabriek vind je aan de Boschdijkstraat 45 in 's-Hertogenbosch
terug

een

vorkje

pikken