Geniet, maar werk met mate

- 20 November 2018 door Edwin Timmers -

Als je in een volle kroeg opeens de leus Arbeit macht Frei scandeert, zal waarschijnlijk niemand voor je applaudisseren. De leus is namelijk onlosmakelijk verbonden met de Duitse concentratiekampen. Toch waren het niet de nationaalsocialisten die de leus bedachten. Al ruim vijftig jaar eerder meende men een helende of bevrijdende kracht in werk te zien. Verslaafden en kruimelcriminelen zouden ermee op het rechte pad te krijgen zijn; werklozen op het rechte pad te houden. De leus werd in crisisjaren gebruikt om publieke werken aan te prijzen die waren bedoeld om de werkeloosheid tegen te gaan. Werkverschaffing is het Nederlandse equivalent.
Mijn ouders kochten omstreeks 1975 een encyclopedie. Volgens mij ben ik thuis de enige geweest die erin bladerde. Zo leerde ik al vroeg over de bevrijdende werking van alcohol. Emotionele remmingen verdwenen als sneeuw voor de zon door de inname ervan. Enkele jaren later nam ik de proef op de som en zag de theorie bevestigd. Alsof het niets was, legde ik mijn zielenroerselen open en bloot op tafel. Bevrijdend was het zeker, hoewel mijn zielenroerselen indertijd weinig inhoud hadden. Van remmingen had ik weinig last. Ik durfde opeens veel meer. Ik sprak mooie meiden aan die ik doorgaans verlegen ontweek. Dat iedereen me als een bezetene zag dansen deerde me niet. Alcohol maakte het mogelijk mijn stuk dansvloer op te eisen. Tamelijk recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat alcohol invloed heeft op de aanmaak van endorfine, het zogenaamde gelukshormoon, dat ook extra wordt aangemaakt tijdens trimmen. Alkohol macht Frei.

Zaterdag jongstleden zat ik in de kroeg. Mijn tafelgenoot vertelde over de tweede wet van Gossen. Deze economische wet beschrijft hoe de consument het nut van een consumptiegoed per geconsumeerde eenheid weegt. Bij de consumptie van vele eenheden van hetzelfde goed, zal het nut per eenheid afnemen. Een bos bloemen voor je liefje is nuttiger dan tien bossen. Wil je je lekker voelen, dan is een paar pilsjes nuttiger dan twintig. Er is een omslagpunt in de consumptie van alcoholische versnaperingen. Feelgood slaat gemakkelijk om in hondsberoerd. Hondsberoerdheid noemt de econoom negatief nut, je hebt er niks aan. Er zijn dus grenzen aan het bevrijdende karakter van alcohol. Sterker nog, dit wordt door iedereen onderkend.

Iets omhanden hebben, het bevrijdende karakter van arbeid of werk. Lekker bezig zijn is goed. “Niemand is ooit doodgegaan van een beetje werken,” werd me al vroeg ingeprent. Niemand heeft me echter ooit verteld dat een overmatige consumptie van werk ook ziek kan maken. Nu is het zo dat niemand mij dit hoefde te vertellen omdat ik het al even vroeg op mijn klompen aanvoelde. Dat teveel werken ziek kan maken is een publiek geheim. Workaholisme is een door de overheid gepromote verslaving.

De slogan ‘Geniet, maar drink met mate’ is al jaren verplicht voor alle tv- en bioscoopcommercials en alle printuitingen ter promotie van alcoholhoudende dranken. Is het wat dat een afgeleide van deze slogan – geniet, maar werk met mate – in alle personeelsadvertenties opgenomen wordt?
terug

stuk

dansvloer

opeisen