George Clooney is overal

- 15 June 2018 door Edwin Timmers -

Twaalf dames woonden de redactievergadering bij. Plots begon minstens de helft ervan te watertanden bij het ideaalbeeld van de bouwvakker, die het onderwerp moest worden van een portrettenserie. Typisch kantoorvakkersgezwijmel. Bovendien beseften ze even niet dat ik deeltijd bouwvakker ben en niet bepaald overeenkom met het ideaalbeeld, dat ze waarschijnlijk overnamen uit een oude Coca Cola reclame.
Schattig, die oplichtende damesoogjes. Fantasieën over gebronsde spiermassa's. Mannen met glanzende mokers en witte tanden. Hoofden vol in het haar. Geloof me, deze mannen lopen niet rond op de bouwplaats. De bouwvakkers van hun dromen figureren in pornofilms. Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. De vrouwen aan de vergadertafel bleken opvallend goed in staat hun verlangen te verwoorden. Ik kreeg er rode oortjes van, wat hen overigens niet opviel, omdat ze mij in het geheel niet meer zagen zitten.

Een collega in de bouw vertelde voor de honderdste keer over toen hij met een stel anderen werkte op het station van Tilburg. Eigenlijk niet op het station, maar eronder. Als ze hun ogen naar boven richtten, zagen ze alle reizigers voorbijkomen over een grofmazig rooster. Het was een zonnige dag. Het meest waren mijn collega de rokjes dragende vrouwen bijgebleven. Hij had veel moois gezien. En al die pracht was onbereikbaar, als verboden vruchten zwevend boven het grofmazige rooster. Het tieren van zijn toenmalige baas haalde niets uit. Zijn werknemers hadden last van pap in hun weke benen. “Schoonheid is de parodie der werkelijkheid,” dichtte I.K. Bonset omstreeks 1925. Alles is nu eenmaal mooier in het hoofd.

Er was een tijd dat de bouwvakker niet meer vanaf een steiger naar vrouwen aan de overkant van de straat mocht fluiten. Gelukkig is die tijd voorbij. Vrouwen hebben de bouwvakker inmiddels geïdealiseerd, precies zoals de bouwvakker, vanwege de grote hoogte en afstand, alle vrouwen al eeuwenlang als schoonheid waarneemt. Ik denk dat dit goed is voor relaties. Niemand heeft namelijk seks met zijn of haar partner, zoals een Oost-Europese filosoof beweert. Iedereen heeft seks met zijn ideaalbeeld. En dat is fijn. Er schuilt een George Clooney in iedere man.
terug

in

het

hoofd