Gevaarlijke liefde

- 21 June 2018 door Edwin Timmers -

Het is net zoiets als verkeerde vrienden: een relatie hebben met een foute man of getrouwd zijn met je werk. Aanpappen met het kwaad. Een afkeurenswaardig verbond. De duivel in het spel.
Meteen gingen er een paar handen omhoog, gevolgd door een langgerekt: "Heuj!" Op de fiets passeerde ik het café, dat ik niet vaak, maar wel graag bezoek. Het weer was buitengewoon zonnig en het terras zat al vroeg vol. Ik nam me voor om zo gauw ik thuis was mijn vriendin van mijn verlangen op de hoogte te brengen. Ze stemde in. Maar ik moest wel een dag wachten.

We hebben onszelf in de hand, we kunnen onszelf beheersen. Dat houden we onszelf voor en dus gingen we een stukje fietsen voordat we zouden aansluiten op het terras. Een uurtje, dat is lang zat. Meermaals drong mijn vriendin erop aan niet zo hard te fietsen. “Je lijkt haast te hebben.” Haast had ik eigenlijk niet. Noem het zin. Ik verlaagde mijn tempo en kreeg na een vijftal minuten het verwijt dat ik nogal krampachtig in het zadel zat.

Het was een mooi tochtje, vertelde ik mijn vriendin terwijl ik mijn fiets tegen de muur zette. Een viertal stamgasten zat op het terras. Ik groette hen, maar er kwam nauwelijks een reactie terug. Ze zien me niet wekelijks en zullen me daarom terecht een verrader of een afhaker vinden. Stamgasten zijn een uitstervend ras, hun wantrouwen groeit met het slinken van de groep. Ik heb daar begrip voor. Bovendien was er plek zat op het terras. We zegen neer en bliezen tevreden wat stoom af.

“Ik een Duvel,” sprak ik voor mijn beurt. Mijn vriendin koos een tripel. Ach, en doe er ook maar een portie bitterballen bij. “Zes of acht?” Acht, doe maar acht bitterballen.

Ook vandaag was het zonnig. En opnieuw ervoer ik bij de tweede Duvel die kenmerkende loom makende gelukzalige roes. Heerlijk. Na de eerste klaart de wereld op. Na de eerste word ik opvallend positief. Halverwege de tweede spreek ik zelfs een goed woordje over zaken die ik doorgaans verafschuw. Na twee Duvels ervaar ik geluk in de zuiverste vorm. Link spul, verleidelijk als een gevaarlijke liefde.
terug

een

gelukzalige

roes