Gewoonte is a bitch

- 06 June 2016 door Edwin Timmers -

En da's echt waar! Of het nou mensen of hele organisaties zijn die handelen uit gewoonte, het is Focking killing! ofwel a bitch. Mooi uitgedrukt vanmiddag door Annet van Running Fish (dat Focking komt dan overigens van mijn zijde) waarmee ik een interessante meeting had. We spraken over horeca concepten, over het toepassen van social media in je bedrijf, over interieurs met beleving en inderdaad over gewoonte. Gewoonte is iets wat erin sluipt, bovendien een echte stiekemerd en uitermate hardnekkig. Keihard de nek omdraaien is in principe de enige remedie.
Als je dit leest denk je waarschijnlijk, 'dat zal mij niet overkomen'. Dus wel! het overkomt in principe iedereen, wat je er vervolgens mee doet maakt het verschil. Jezelf de 'waarom' vraag stellen is zo'n beetje de ergste vijand van gewoonte, als je dat serieus doet, maak je de meeste kans dat gewoontes niet inslijten.

Persoonlijk probeer ik me de waarom-vraag met regelmaat te stellen, het houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik minder snel verveeld raak. Als je als ondernemer teveel op de automatische piloot gaat, dan kun je er vergif op innemen, dat er een heleboel gewoonte-dingetjes in je bedrijf te vinden zijn, die voor verbetering vatbaar zijn. Wat nog het meest lastige is om ze zelf te zien. Persoonlijk laat ik regelmatig, min of meer vreemde mensen naar ons bedrijf kijken. Met name onze presentatie, ons interieur en inrichting zijn aan verandering onderhevig en dan wil het nog wel eens gebeuren dat je 'dingetjes' niet meer ziet.

Zo zijn er stekkerdozen, vaasjes, post-it papiertjes, maar ook kapotte verlichting die enorm verstorend kunnen werken in een interieur. Geen enkel probleem om ze snel te verhelpen, maar je moet ze dan wel signaleren. Daarvoor zijn andere mensen goud waard, een frisse blik pikt dingen op die jij al lang over het hoofd ziet.

Gewoonte is niet alleen dingen niet meer zien, maar ook gedrag dat is ingesleten. In de horeca zie je bijvoorbeeld nog steeds personeel bij de entree van het restaurant staan roken, waarom? Omdat de baas ook rookt en vervolgens iedereen dat doet, terwijl iedereen inmiddels weet dat dit echt niet meer kan. Of lege kratten net om de hoek, en net niet uit het zicht geplaatst. 5 meter verder kost 10 seconden meer, maar het idee alleen al lijkt een uur te zijn. Allemaal gewoontes die in principe af te leren zijn. Het is net zoals neuspeuteren, je wordt jezelf er pas van bewust als iemand anders er iets van zegt. En dan is het eigenlijk al te gênant. Maar goed, zo heeft ieder z'n ding, toch?

Werk je in de gastvrijheid-branche, dan kun je jezelf geen gewoontes permitteren die je imago schaden. Serveersters zien er wat mij betreft altijd onberispelijk uit, ze zijn oprecht geïnteresseerd en weten precies wat er op de kaart staat en waar alles vandaan komt. In de horeca staat personeel niet op hun telefoontjes te gapen zelfs als ze vinden dat er even niks te doen is. Appen doe je maar in je eigen tijd, ook zo'n gewoonteding dat niemand meer in de gaten lijkt te hebben. Maar als er iets onverschillig uitziet is het wel 'append' horeca-personeel. Vraag ze waarom? Dan kan 75% je geen zinnig antwoord geven. Gewoon, daarom!

Heb je behoefte om eens wat gewoontes te doorbreken, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Fijne avond.
terug

erin sluipt