Gewoontedier

- 24 November 2019 door Edwin Timmers -

Ik spreek nogal wat ondernemers die op dit moment van de huidige economische hoogconjunctuur profiteren. Mooi, je moet tenslotte 'hooien als de zon schijnt', niet waar? Toch heb ik gemerkt dat het goed is alert te zijn om niet opnieuw in een soort workflow terecht te komen, waarin je zomaar ongemerkt gevangen raakt. Work-work-work en niks anders dan dat, precies zoals voor de crisis. Je belandt zomaar in hetzelfde keurslijf als destijds.
Persoonlijk heb ik me, inmiddels alweer een poosje terug, voorgenomen om met regelmaat even helemaal niks te doen. Nou viel dat als ik eerlijk ben, in het begin, nog niet zo mee. Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd om regelmatig vrij te nemen, en echt! voor mij werkt het nu prima. Overigens had ik het in eerste instantie hartstikke druk met die 'vreemde' vrije tijd. M'n eerste zelfbenoemde vrije dagen voelden als afkicken wanneer ik mijn dagelijkse ritme doorbrak. Werkelijk, ik liep met m'n ziel onder m'n arm. 25 jaar non-stop vol gas ondernemen had zijn sporen merkbaar achter gelaten. En net zoals ieder ander, ook ik ben, of was blijkbaar een gewoontedier.

Ik besefte me gelukkig net op tijd, dat juist in mijn vak gewoontes killing zijn en dat er wat moest veranderen in mijn manier van werken. Bij Tribe draait namelijk alles om creativiteit. Om mijn werk; het bedenken en ontwerpen van originele meubels en interieurs met beleving, goed te kunnen doen, moet ik ergens onderweg geïnspireerd door raken en daarvoor is ruimte in de kop nodig. Een brun-out door 24/7 aan het werk te zijn lag ook voor mij op de loer, gelukkig was daar destijds, hoe gek ook de crisis.

Tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik niet blij wordt van een strak voorgeprogrammeerd werkschema. Hier begon ik dus mee, geen vaste werktijden bij Tribe. Ik probeer sindsdien mijn tijd zo flexibel mogelijk in te delen en liet me daarbij inspireren door de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Hij heeft een totaal andere visie op het runnen van een onderneming. Ingebakken zakelijke zekerheden als vaste werktijden, vaste werkplekken, vakanties, pensioenleeftijd en zelfs hoogte van salaris zette hij in zijn onderneming aan de kant. Hij fundeert zijn onderneming volledig op vertrouwen en werd daarmee in een razend tempo het meest populaire bedrijf van Zuid Amerika. Semco wordt voornamelijk gerund door de mensen die er werken, Semler zelf bemoeid zich al jaren niet met de bedrijfsvoering.

Het programma VPRO tegenlicht maakte een prachtige documentaire over deze bijzondere ondernemer. Via NPO start is de uitzending nog steeds terug te kijken. Beslist een aanrader als jij geen gewoontedier wilt worden en net zoals ik ruimte in de kop nodig hebt.

Fijne zondag.
terug

ruimte

in

de

kop