Goedkoop is nog steeds duurkoop

- 18 May 2016 door Edwin Timmers -

Vandaag was ik op bezoek in den Bosch, daar had ik een afspraak met een alleraardigste horeca onderneemster waar ik al snel een klik mee had. Zoiets is natuurlijk altijd fijn en ik hecht dan ook veel waarde aan persoonlijk contact. Het is zoals gastvrijheid in de horeca, als het er niet is, dan wordt het nooit wat. Maar goed, die klik was er dus wel en dan kom je al snel tot de essentie. Haar bedrijf, een restaurant met in het weekend een club functie draait prima, maar ze was beslist niet tevreden over het interieur. Ai…
Nou kom ik in mijn werk als ontwerper dagelijks mensen tegen die een ander interieur willen. Soms omdat ze hun oude inrichting na een poos gewoon beu zijn, een andere keer omdat het huidige interieur gewoon is versleten of achterhaald. Voor mij in principe dus niet echt iets bijzonders. Vandaag werd ik echter geconfronteerd met een interieur dat, in de ogen van de uitbaatster, niet de juiste uitstraling had en beslist niet horeca ofwel hufterproof bleek. Tja, en dan is het natuurlijk extra zuur als je nog kortgeleden een fikse investering hebt gedaan om je interieur aan te pakken.

Degene die het karwij destijds heeft geklaard was voor het gemak de kwaliteit vergeten te checken. Er waren materialen gebruikt die in een kantoor prima zouden functioneren, maar ongeschikt zijn voor het intensieve gebruik in de horeca. Ik gooi het maar op het gebrek aan ervaring, punt. Check daarom voor je met een aannemer in zee gaat of diegene de juiste papieren heeft. Figuurlijk dan, diploma's zeggen namelijk me niks, maar mensen des te meer, als ze weten waar ze over praten zijn er vaak genoeg referenties waaruit blijkt dat ze verstand van zaken hebben.

Een paar tips, een bar moet bijvoorbeeld voldoen aan een aantal eisen. Als eerste moet de maatvoering kloppen. Een bar mag niet te hoog zijn, zo'n 1150 mm is de max, je wilt namelijk contact kunnen maken met je gasten. De werkhoogte ligt op 950 mm, wijk er niet teveel vanaf anders krijg je al snel te maken met vage rug- en nekklachten van je personeel. De breedte van een barmeubel dient zo'n 900 mm te zijn, wat alles met reikwijdte te maken heeft. Je aannemer of architect moet deze zaken klakkeloos kunnen noemen, anders durf ik te beweren dat hij of zij niet genoeg ervaring heeft en je zomaar voor vervelende gevolgen kunt komen staan bij de uitvoering.

Een barmeubel moet tegen vocht kunnen, MDF bijvoorbeeld is uit den boze, of het moet echt watervast zijn. Maar dan nog, gebruik liever massief hout of watervast verlijmde multiplex. Het materiaal waaruit het barblad wordt gemaakt bepaal je aan de hand van de functie. Een bar die alleen een uitgifte functie heeft mag best een stalen blad hebben, als er aan gegeten wordt, gebruik dan hout. Staal is echt te koud om aan te zitten. Zo zijn er allerlei specifieke zaken waarmee je rekening moet houden als je een goeie duurzame horeca inrichting wilt. En dan heb ik het nog geeneens over een ander belangrijk aspect, beleving.

Selecteer je adviseur dus op bovenstaande eigenschappen. Ervaring in de juiste branche en met een flinke dosis empathisch vermogen om beleving toe te passen. Uiteraard sta ik hier een beetje voor eigen parochie te preken ;-) neem daarom gerust contact me op, dit is mijn rechtstreekse nummer. 073-5325216
terug

tips