Gokverslaving

- 31 October 2018 door Edwin Timmers -

O nee, de gokkast trekt me niet. Nooit gedaan ook. Lang geleden vertelde iemand me dat een gokkast is 'afgesteld'. Dertig procent van de inleg wordt uitgekeerd, zeventig procent blijft in de kast. Ik noem maar eens wat. Op de lange termijn verlies je dus altijd. Dit wetende maakt gokken voor mij op voorhand een vreugdeloze bezigheid. Toch kan gokverslaving prachtig zijn, tenminste, als D. Hooijer erover schrijft.
Het eerste verhaal in de verhalenbundel ‘Zuidwester meningen’ gaat over de gokverslaafde Monica. Het is geen stichtelijke vertelling. Gokken wordt erin niet weggezet als de duivel in vermomming. Kans maal verwachting is inzet, mijmert Monica. Dit is wat gokken volgens haar is. Er is een kans op winnen en de gokker verwacht te gaan winnen (anders zou hij of zij iets anders gaan doen). De winkans maal de winverwachting bepaalt de inzet in euro’s. De kans op winnen, zeker op de korte termijn, is reëel. De winverwachting is dat echter niet. De gokker zal altijd verliezen en dat geeft Monica dan ook ruiterlijk toe als ze hoopvol gestemd weer een paar munten in de kast laat verdwijnen.

Dankzij een nieuw stel vrienden komt de vrouw met de kussenkont, zoals een kortstondige vlam haar achterwerk benoemt, van haar gokverslaving. Geen gewone verzameling vrienden. Eigenlijk is niets in het verhaal gewoon, zelfs het taalgebruik niet. Hooijer hanteert de pen zoals reaguurders op sociale media doen; gebrekkige interpunctie, kromme vergelijkingen, half afgemaakte zinnen en een beperkte woordenschat. Alleen een goede schrijver krijgt de lezer op deze manier mee. Hooijer is een goede schrijver.

De formule: kans maal verwachting is inzet, is trouwens een prachtige vondst. Ze verwijst naar de hyperrationele formule: kans maal effect is risico, die gebruikt wordt bij risico-inschattingen. De kans op letsel bij het afsteken van een rotje is beperkt als je het rotje van je af gooit zo gauw het lontje brandt. Het effect van letsel is echter aanzienlijk als je het rotje met brandend lontje blijft vasthouden. Het risico op letsel door een brandend rotje vast te blijven houden is dan ook groot.

De formule: kans maal verwachting is inzet, heeft een sterk menselijke, want irrationele component, te weten: de verwachting. Pensioenspaarplannen die in de jaren negentig verkocht werden, zijn er een mooi voorbeeld van. Minimaal twaalf procent rendement op je inleg. Zo werd het verkocht en zo werd iedereen op de lange termijn besodemieterd. Beleggen is gokken. Maar ook is de formule van toepassing op de kunst. Een gedreven kunstenaar zet zich voor de volle honderd procent in voor het idee dat hij via zijn werk hoopt vorm te geven. Zijn eigen overtuiging projecteert hij op zijn publiek. Hij verwacht dat zij binnen afzienbare tijd zullen inzien wat hij met zijn werk poogt te zeggen. Net als gokkers sterft menig kunstenaar berooid.

Lees de verhalen van D. Hooijer, een groot schrijver die meer aandacht verdient, hoewel het voor haar zelf te laat is; ze overleed in 2014. Doe het voor jezelf.
terug

gewone

verzameling

vrienden