Heerlijk gebakken lucht

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Dat smaakt naar meer. Op de een of andere manier doet deze indrukking me altijd aan een ietwat smoezelige en kettingrokende vette frietbakker denken. Gebakken lucht heeft echter geen enkele geur of smaak, het is juist de suggestie ervan. Degene die gebakken lucht weet te verkopen heeft vaak een grote mond maar het resultaat is feitelijk inhoudsloos. Gelukkig overkomt het me niet vaak, steeds minder in elk geval, maar soms kom ik onderweg nog wel eens een aanbieding tegen die te mooi lijkt om waar te zijn. Echt gebakken lucht dus, want het resultaat valt altijd tegen. In de meeste gevallen betreft het voorverpakte broodjes of iets wat voor vers ambachtelijk bereidt door moet gaan langs de snelweg. Jakkie! blijkbaar is het marketingbudget zo enorm geweest dat er geen geld meer over is om een goed product te verkopen.
Voorkom dus dat je verkeerde verwachtingen schept en maak het niet mooier dan het in werkelijkheid is. Natuurlijk moet je jezelf proberen te verkopen, maar als de uitstraling van je interieur bijvoorbeeld niet matcht met de producten die je verkoopt gaat er ergens iets fout. Ongemerkt kun je dan zomaar gebakken lucht verkopen, gewoon omdat je goed bedoeld toch verkeerde verwachtingen schept. Verkoop je huis-gemaakte pizza's, zorg dan dat ze echt huis-gemaakt zijn en dat de foto's in je folder of op je verpakkingen daadwerkelijk jouw pizza's zijn. Gebruik geen beelden van Jamie Olivers gerechten om te laten zien hoe mooi het eruit ziet. Je klanten zullen eerder teleurgesteld zijn dan enthousiast. Heb je daarentegen een mooi product met een eigen smaak en uitstraling, ga daar dan mee aan de slag.

Als je zelf een werk moet uitbesteden of een product of gereedschap moet inkopen werkt het natuurlijk precies hetzelfde. Is iets te mooi om waar te zijn, dan betreft het vaak gebakken lucht. Ik heb het zelf eens aan den lijve ondervonden toen ik een bedrijf inhuurde voor een tamelijk grote klus. Het ging over veel geld en we waren met name gebrand op snelheid en een duurzame verwerking van het vrijkomende afval. Alles zou hergebruikt worden en het zou in een mum van tijd klaar zijn. Wauw, dat klonk goed, deze man leek geknipt voor de klus. Nee dus, achteraf allemaal gebakken lucht, maanden te laat en legio ergernissen verder was het werk eindelijk klaar. Never nooit geen praatjesmakers die de indruk wekken iets te kunnen leveren wat te mooi is om waar te zijn.

Kortom, doe waar je goed in bent en hou het simpel. De klus waar ik het zojuist over had bleek veel te complex te zijn voor het bedrijf die het me zo mooi had verkocht. Het resultaat leverde voor beide partijen een flinke kater op. Ken daarom je beperkingen. Verkoop je echt lekkere broodjes en kun je daar prima de kost mee verdienen, probeer dat dan uit te stralen. De lekkerste broodjes zijn die van jou! Misschien kun je wel iets regelen met een Biologische bakkerij, wellicht heb je de mogelijkheid om ze zelf ambachtelijk te bakken. De geur van versgebakken brood verkoopt een stuk gemakkelijker dan gebakken lucht. Zo verkoop je een mooi verhaal, je kunt je interieur en je inrichting helemaal op dat verhaal afstemmen. Waarschijnlijk wordt je binnen het jaar gevraagd om broodjes te bezorgen bij bedrijven in de buurt. Dat gaat prima, het gaat steeds beter met de zaken. Jij bent de broodjesman, verse broodjes zijn jouw ding. Vraagt iemand je eens om de catering te verzorgen voor een feestje, want jij hebt van die heerlijke broodjes. Vraag jezelf dan serieus af of je geen gebakken lucht gaat verkopen als je ja zegt, of zo'n catering projectje niet te mooi is om waar te zijn. Heb je wel die ambities, ga er dan 100% voor. Ben je een broodjesman, blijf dat dan.

Veel inspiratie toegewenst en neem gerust contact op om eens vrijblijvend te brainstormen.
Fijne avond.
terug

Jakkie!