Het feest is dood

- 22 November 2018 door Edwin Timmers -

Het klikte meteen. Het was vertrouwd op het moment dat we elkaar de hand schudden. Ik werkte al een paar jaar bij het bedrijf waar hij die dag begon, zo'n achttien jaar geleden. Hij werkt er nog steeds en ik ben er alweer vijftien jaar weg. Gisterenavond ging ik met lichte tegenzin naar zijn verjaardagsfeest.
Elk jaar viert hij trouw zijn verjaardag met een vriendin uit de vriendenclub. Ze verjaren op dezelfde dag, vandaar. Een huiskamerfeestje, het ene jaar bij hem thuis, het andere jaar bij haar. Het begon gisteren al om drie uur in de middag. Rond dat tijdstip was ik er nog niet klaar voor. Omdat een eindtijd niet was genoemd, besloot ik in de avond te gaan.

Mijn lichte tegenzin had niets met zijn feestje van doen. Ik was nog gaar van de vorige avond, ik had al genoeg gefeest, vond ik. Bovendien had ik vanwege het zure weer geen zin om te fietsen, wat betekende dat ik met de auto moest, wat inhield dat ik niet zou kunnen drinken. Een feestje op fris is niet mijn ding.

Om acht uur stapte ik de huiskamer binnen. Het rook er naar bier en daar is niks mis mee. Het was er rumoerig, iedereen leek op hoog volume zijn levenswandel te moeten uitschreeuwen. Mijn vriend keek desondanks wat afwezig uit zijn ogen, een tikje beteuterd. We – hij, zijn vrouw en ik – raakten aan de praat. Spoedig liet hij zich ontvallen dat hij het feestje niks vond. “Het feest is dood!” Zijn vrouw wisselde een verontschuldigende blik met me en richtte zich tot hem. Ze vond dat hij zoiets niet mocht zeggen waar ik, een gast, bijstond. “Hoezo?” zei hij. “Het is toch gewoon zo. Wie van de mensen die hier nu zijn, weet vijf minuten nadat hij vertrokken is nog waar hij geweest is? Het feest is dood.”

“Volgend jaar doen we het anders. Met z’n allen een groot tuinfeest in de zomer.” Ik knikte. Hij dronk zijn fles bier leeg en zette meteen daarop een aangebroken fles rode wijn aan zijn lippen. Hij probeerde zijn eigen feest zo snel mogelijk te vergeten.
terug

feestje

op

fris