Het oog wil ook wel wat

- 18 May 2016 door Edwin Timmers -

Dit spreekwoord herken je vast wel, het oog wil ook wel wat, het betekend letterlijk dat het uiterlijk van iets ook een rol speelt. Nou zijn spreekwoorden vaak wijsheden voor op tegeltjes maar ik geloof dat juist dit spreekwoord precies de lading van onze gedachtengang dekt. Het uiterlijk, je presentatie, je interieur of inrichting spelen zelfs een gróte rol in de beleving van je gasten. Ik had het er vorige week nog met een vriend over die stelde dat een bord eten toch net iets lekkerder smaakt in een leuk sfeervol ingericht restaurant dan onder de alom bekende tl-verlichting. En daar kon ik 'm dan ook geen ongelijk in geven, het is tenslotte je business of niet. ;-)
Met name in de horeca is de invloed van een sfeervolle inrichting duidelijk aantoonbaar. Je herkend het vast dat wanneer het ergens echt goed toeven is je deze gelegenheid steevast bestempeld als een gezellige tent, daar gaan we nog eens terug. Dat goed toeven komt natuurlijk niet alleen door het eten, de wijn of het bier, uiteraard heeft het flink wat invloed, maar een sfeervolle ambiance is vaak doorslaggevend. Ik schreef het al eerder in deze blog, het is natuurlijk het samenspel dat het werkelijk verschil maakt.

Dat lekker bord eten, de juiste verlichting, leuke muziek, aardig personeel, en een sfeervolle ambiance kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Ontbreekt er een van, dan zullen de andere wel hun heel stinkende best moeten doen om het gemis te compenseren, dat gaat in de meeste gevallen niet lukken. Een serveerster moet wel over heel bijzondere kwaliteiten beschikken wil ze een blunderende chef kunnen verkopen. Dat geldt andersom trouwens ook, Alles moet gewoon kloppen.

Er is dan ook niks mis met het trainen van je mensen, ik had het er vorige week nog met een horeca ondernemer over die zei dat het voor zijn bedrijf echt verschil maakt. Als iedereen namelijk weet waar jouw zaak voor staat zijn je mensen beter in staat om dat aan je gasten over te brengen. Als je een gezamenlijk doel nastreeft zorgt dat voor saamhorigheid en komt het in alle gevallen je bedrijf ten goede. Wellicht een tip om je mensen eens bij elkaar te roepen voor een dagje inspiratie. Bel me gerust voor wat ideeën en suggesties, Nu we het toch over 'het oog wil ook wel wat' hebben, Tribe beschikt over een geweldige inspiratie ruimte.

Het oog wil ook wel eens wat jongen, mijn moeder zei het vroeger met een knipoog tegen me als ze een leuke meid zag lopen, ze zei het als ze een bord mooi had opgemaakt, of de tafel met kerst fraai had gedecoreerd. Het oog wil ook wel eens wat, een uitspraak om wel degelijk rekening mee te houden. Ik denk er met plezier aan terug en schilder morgen nog voor haar zo'n tegeltje met deze wijsheid. Fijne avond.
terug

gr?te rol