Hotel mama

- 12 September 2017 door Edwin Timmers -

Het begon ooit met WELCOME op de deurmat. Maar zo'n tien jaar geleden slopen losse woorden dieper de huizen in. Plots prijkte daar in joekels van kapitalen HOME op schilderijen. LOVE verscheen op een houten plankje op de schoorsteenmantel of in een vitrinekast. Kijk je tegenwoordig tijdens het ontlasten op van een tijdschrift, wordt er soms PASSION vanaf een poster op je netvlies gekwakt.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind tekst een erg fijn decoratiemiddel, maar passion op de plee vind ik karig. Geef mij maar een gedicht of een aforisme. Of gewoon een paar willekeurige zinnen:

De zotskap een gruwel voor middeleeuwse jeugd

Innemend en toch niet voor de poes

Mijn kinderen hadden een cadeau voor hun jarige mama. Ik zou het zelf nooit kopen, maar vind het bij nader inzien wel heel tof. Iedereen kent scrabble. Een slimmerik heeft gedacht dat een uitvergroot letterplankje met dito lettertabletjes een leuk en decoratief element voor ieders interieur is. Ik ben het met de slimmerik eens. De beginners- en uitbreidingssets worden hier in een bloemenwinkel verkocht en zien er gezellig slordig uit, wat het tegenwoordig goed doet. De lettertabletjes van zes bij zes centimeter zijn niet allemaal even dik. Deze variatie denkt men te rechtvaardigen met de aanprijzing dat het houten speelgerei van Indonesische origine is.

Mijn kinderen kochten een plankje, negen letters en een hartje. Van de letters maakten ze HOTEL [hartje] MAMA. Een gevatte manier om mama’s gastvrijheid te eren. Heel fijn dat ze zelf inzien dat ze zich ongehinderd de buikjes vol kunnen eten, hun bedden vies kunnen slapen en de auto leeg mogen rijden. Het plankje met de letters kreeg een plekje op de kast bij de voordeur. Telkens als ik het zag, kon ik de neiging een ander woord te vormen uit de negen letters niet weerstaan. Gelukkig bleek ik daarin niet de enige.

HOT MAMA
THE LAMA
TAM LAM
TAALMOE
AMMEHO_LA

Spoedig stoorde ik me aan het beperkte letterspectrum en fietste naar de bloemenwinkel voor tien extra letters. Nog steeds niet het hele alfabet, maar dat geeft niet, want een lichte beperking verhoogt de spelvreugde.

KALE ANUS zag ik de dag na de uitbreiding. Hieruit maakte ik op dat de vrienden van oudste zoon waren langs geweest. Ik veranderde het in HETE SAUNA. Een dag later kwam mijn uitwonende dochter thuis een feestje vieren met ruim twintig vriendinnen. Halverwege de avond las ik MADS HOL. Heel poëtisch, want MADS verwijst naar Madelief en HOL in dit geval (denk ik) naar huis of thuis. DOEI stond er toen de laatste de deur achter zich dichttrok.
terug

niet

voor

de

poes