Huizen, bergen en mensen

- 12 April 2018 door Edwin Timmers -

Verdien je je geld met een laptop en werk je soms op Bali, nu en dan in India en af en toe in Nieuw Zeeland, dan ben je een digitale nomade. Een ongebonden leven tussen gelijkgestemden uit alle landen van de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor.
We kenden al het fenomeen van de overwinteraar, gepensioneerden die bij het zakken van de temperaturen in het najaar hun biezen pakken en per camper of met een caravan naar het zonnige zuiden trekken om daar uit hun neus te peuteren en te hopen dat Jan Smit een liedje voor ze komt zingen. Digitale nomaden wachten hun pensioen echter niet af, zij vertrekken nu.

De digitale trekvogel zet zich natuurlijk wel een beetje af tegen de norm die thuisblijvers thuishoudt. Een nomade vertelde een journalist dat hij niet snapt dat er nog mensen zijn die dagelijks in de file staan voor een rotbaan. “En voor wat? Meer dan acht uur per dag werken voor het huis dat je te duur hebt gekocht en waar je toch nooit bent.”

Het mooie van een huis dat je te duur kocht, sterker nog, dat je waarschijnlijk nooit afbetaalt, het mooie van zo’n huis is dat je er een stervensdure keuken in kunt laten zetten waar je nooit op kookt.

Het zou al te simpel zijn als de keuze tussen reizend werken en kromliggen voor een koopwoning de enige is. De nomade verdedigt zijn levenswijze door er zijn schrikbeeld tegenover te stellen. Mijn leven is niet ideaal (nogal logisch, want niemands leven is dat) en wil niemand een voorbeeld stellen. Maar in zekere zin ben ik tevreden zonder koophuis en zonder nomadisch bestaan.

“Eigenlijk is het overal hetzelfde. Overal huizen, bergen en mensen,” hoorde ik een zevenenzestigjarige, vrijgezelle boer op tv zeggen. Hij had veel gereisd en reisde nog steeds. Daar waar hij woonde, op het Franse platteland, was meer te zien, had hij ontdekt. Meer te zien? Een raadselachtige opmerking. In het volgende shot zat hij op een baal stro en keek geconcentreerd naar zijn paarden. Dingen zien die je tot dan toe over het hoofd zag. Daar heb je geen laptop of vliegticket voor nodig.
terug

zaken

anders

willen

zien