Iedereen recensent, nou lekker hoor!

- 19 May 2016 door Edwin Timmers -

Sommige gasten met een Smartphone vinden zich vandaag de dag al snel een echte Food recensent, tenminste als ik het ongezouten commentaar moet geloven dat ik regelmatig lees op het internet. Blijkbaar hebben we met z'n allen nog meer verstand van eten dan van het coachen van het Nederlands elftal. Maar goed, Oranje is uitgeschakeld en uit eten doe je waarschijnlijk net iets vaker zodat er hierover altijd wel iets te zeiken valt, maar dit terzijde. Als horeca ondernemer hoef je dan ook niet altijd even blij te zijn met recensies van gasten. Voor je het weet brandt een chagrijnige gast je hele zaak, inclusief het interieur en keuken tot de grond toe af en zit jij met de gebakken peren. Daar zal hij overigens ook wel weer wat van vinden ;-)
Zelden lees ik een interessante recensie, waar op een leuke manier de ervaring van een gast wordt omschreven. Net zoals ieder ander beroep, is recensies schrijven dus blijkbaar ook een vak. Het is in mijn ogen dan ook veel te gemakkelijk om punten te geven aan iets waar je geen verstand van hebt. De recensies op websites als Iens en via Facebook zijn wat mij betreft dan ook niet representatief maar slechts een momentopname van het gevoel van zo'n gast. Daar komt bij dat juist de klepzeikers maar al te graag een negatieve recensie achter laten. Ook hier geldt dat de schreeuwers zich laten gelden.

Toch kun je als horeca ondernemer flink balen van zo'n negatieve recensie, maar hoe wapen je er jezelf nou het beste tegen. Ik sprak er al vaker over met mijn vriend Willem en hij stelde dat de positieve benadering vaak nog het beste werkt. Met andere woorden, heb je een gast in je zaak die het blijkbaar niet naar z'n zin heeft, ga dan een gesprek met hem of haar aan en geef diegene de kans om z'n verhaal te doen. Positiviteit en vriendelijk blijven van je personeel of van jezelf is van cruciaal belang. Zo blijkt dat hospitality en klantvriendelijkheid niet alleen tevreden klanten oplevert, maar ook het beste wapen is tegen een slechte recensie. Zorg dat je sowieso ook online reageert op recensies, goed of slecht. Iedere gast wil gehoord worden, het is erg belangrijk om dat te erkennen. Ook voor gasten die dat weer lezen.

Een andere manier om met recensies om te gaan is net te doen of je neus bloed, jezelf er dus niks van aantrekken. Kun je niet tegen commentaar, lees dan geen recensies op het internet, er zit er altijd wel eentje tussen die jouw restaurant maar niks vond. Persoonlijk ga ik nooit af op de ervaringen van een ander, zeker niet als ik een avondje gezellig op stap wil. Als je in sommige gevallen ziet hoe uiteenlopend de beoordelingen zijn van een en hetzelfde restaurant, dan kun je er ook geen touw aan vastknopen. Maar goed, ik ben dan ook geen restaurateur, dus ik heb iets makkelijker praten. Wat mij betreft hecht ik nog steeds waarde aan de Lekker of Michelingids, deze artikelen worden geschreven door mensen met verstand van zaken en liefde voor het horeca vak.

Feit is dat veel mensen die bladen niet en internet-recensies wél lezen en er dus ook iets van vinden. Zet daarom je beste beentje voor en ga ze te lijf met de grootste kracht van de horeca. Hospitality, ook in je online reacties.

fijne avond en sterkte waar nodig ;-)
terug

ongezouten commentaar