Jezelf buitenspel zetten

- 19 February 2018 door Edwin Timmers -

Een foto van een jongedame met een vriendelijke blik uit indringend donkere ogen en lang zwart haar dat in volle stromen over haar ranke, licht gebruinde schouders geföhnd is. Haar decolleté snijdt diep in de rozenrode galajurk van een luchtig plooiende stof. Zo wil ook het mannelijke deel der muziekliefhebbers de cd van onze stervioliste aanschaffen, moet het marketingteam van de platenmaatschappij gedacht hebben. Ze speelt voortreffelijk.
De foto van de violiste stond boven een tekstje waarin ze vertelde dat het leger haar discipline had bijgebracht. Daar leerde ze haar ego aan de kant te zetten voor een hoger doel, te weten: het land dat ze diende. Zonder de discipline en het buitenspel geplaatste ego zou ze niet kunnen schitteren in het symfonieorkest. Ik geloof dit, maar is er echt een leger voor nodig?

Ik ken aardig wat zorgverleners. Stuk voor stuk gedreven en gedisciplineerde arbeidskrachten, die zonder ooit geleerd te hebben hoe je een wapen hanteert met het grootste gemak hun ego aan de kant zetten. Ze werken eensgezind voor de goede zaak: het welzijn van het hulpbehoevende deel der natie.

Enige jaren geleden zat ik met een reclamemaakster aan tafel. Ze vertelde over het transportbedrijf dat haar benaderd had voor een nieuw logo. Gedreven en geïnspireerd sloeg ze aan het ontwerpen. Ze schaafde en krulde, kleurde en accentueerde. Het transportbedrijf was vol lof en had slechts een opmerking: zou ze niet gewoon iets met een vrachtwagen en de initialen van de oprichter van het bedrijf kunnen doen. De reclamemaakster zette haar ego aan de kant en begon opnieuw. Het tweede ontwerp had een vrachtwagen en initialen. De klant was dik tevreden. Helaas is de wereld er niet mooier van geworden.

Ontwerpers en kunstenaars moeten zuinig zijn op hun ego. Zij zelf zijn niet mooi, maar wat mooi is, komt wel uit hen. Het ego is niet hetzelfde als een opgeblazen ik.
terug

de klant

was

dik

tevreden