Keurslijf

- 28 February 2018 door Edwin Timmers -

Profiteer je als ondernemer van de huidige economische vooruitgang, dan heb je het waarschijnlijk lekker pittig druk op dit moment. Waak er dan voor dat je niet in een soort vacuum terechtkomt waarin je zomaar ongemerkt gevangen komt zitten. Work-work-work en niks anders dan dat, precies zoals voor de crisis. Je raakt zomaar in hetzelfde keurslijf als voor de magere jaren.
Persoonlijk heb ik me, inmiddels alweer een poosje terug voorgenomen om met regelmaat even bewust helemaal niks te doen. Nou viel dat, als ik eerlijk ben, nog niet zo mee. Inmiddels heb ik geleerd om lekker vrij te nemen, en echt! voor mij werkt het prima, maar in het begin had ik het er hartstikke druk mee. M'n eerste vrije dagen voelden als afkicken wanneer ik dat dagelijkse ritme doorbrak. Werkelijk, ik liep met m'n ziel onder m'n arm. 25 jaar non-stop vol gas ondernemen had zijn sporen merkbaar achter gelaten. En net zoals ieder ander, ook ik ben, of was blijkbaar een gewoontedier.

Ik besefte me dat juist in mijn vak gewoontes killing zijn, bij Tribe draait namelijk alles om creativiteit. Om mijn werk, het bedenken en ontwerpen van originele meubels en interieurs, goed te kunnen doen, moet ik geïnspireerd raken en daarvoor is ruimte nodig.

Ik realiseerde me dat ik niet blij wordt van een strak voorgeprogrammeerd werkschema. Hier begon ik dus mee, geen vaste werktijden bij Tribe. Ik probeer mijn tijd zo flexibel mogelijk in te delen en liet me daarbij inspireren door de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Hij heeft een totaal andere visie op het runnen van een onderneming. Ingebakken zakelijke zekerheden als vaste werktijden, vaste werkplekken, vakanties, pensioenleeftijd en zelfs hoogte van salaris zette hij in zijn onderneming aan de kant. Hij fundeert zijn onderneming volledig op vertrouwen en werd daarmee in een razend tempo het meest populaire bedrijf van Zuid Amerika. Semco wordt voornamelijk gerund door de mensen die er werken, Semler zelf bemoeid zich al jaren niet met de bedrijfsvoering.

Het programma VPRO tegenlicht maakte een prachtige documentaire over deze bijzondere ondernemer. Via NPO start is de uitzending terug te kijken, beslist een aanrader als jou, net zoals ik, een keurslijf echt niet past.
Fijne avond.
terug

work

work

work