Kleed u zich maar even helemaal uit

- 01 June 2016 door Edwin Timmers -

Tja, dokters beginnen ook graag bij het begin als ze je gezondheid checken. Op zo'n moment sta je letterlijk in je hemd, of zelfs in je blote kont. Voor een arts is het blijkbaar nodig om bij de basis te beginnen, niks verhullend met kledingstukken, sieraden of andere opsmuk geeft toch het zuiverste beeld van de patiënt in kwestie. Nou wil ik mezelf beslist niet met een arts vergelijken, alsjeblieft niet, maar mijn 'patiënten' gaan ook vaak gehuld in een heleboel camouflage. Daarom hanteer ik vaak hetzelfde principe als ik een interieur onder handen neem. En of dat nou een horeca interieur is of een kantoor of winkel inrichting, ik begin graag met het begin en start met het uitkleden van zo'n zaak.
Vaak zijn er in de loop van de tijd een heleboel zaken blijven liggen in zo'n interieur, er hangt of staat van alles wat eigenlijk gewoon weg kan. Je wordt er als ondernemer hartstikke blind voor en hebt vaak niet in de gaten hoe zo'n verstrooiing bij je gasten of klanten overkomt. Opruimen dus, strippen maar, kleed uw interieur maar even helemaal uit. Soms is het werkelijk alles dat je hoeft te doen om een hartstikke mooi nieuw resultaat te krijgen. Roep er iemand bij die een goed gevoel voor esthetica heeft en je komt een heel eind.

Soms is een interieur of inrichting zo gedateerd dat er geen eer aan te behalen is, geeft niks, ook dan is strippen essentieel. Helemaal uitkleden, poedeltje-naakt en daarna weer opnieuw opbouwen. Ga je ermee aan de slag, bekijk dan eerst of er nog zaken kunnen worden hergebruikt. Dat scheelt je bij het aanschaffen van nieuwe materialen een flinke slok op een borrel. Haal er desnoods ook iemand bij die je kan adviseren over hergebruik, o'n investering betaald zich altijd terug. Goed, even terug naar dat strippen. Ontdoe je interieur van alles wat overbodig is, voorzetwanden die er niet hoeven staan, valse plafonds, koven die je zaak veel kleiner laten lijken dan ze daadwerkelijk is. Hopsakkee, weg ermee. Dat wil zeggen, als functionaliteit maar bekijk of je bijvoorbeeld het vrijgekomen houtwerk nog kan gebruiken.

Heb je schoon schip gemaakt, dan zou ik je adviseren om het simpel te houden. Ga voor duidelijke lijnen en breng naderhand interessante details aan. Natuurlijk snap ik dat je zoiets niet allemaal zelf kunt bedenken. Als dat wel zo is dan heb je natuurlijk mazzel. Maar als je behalve in de keuken of achter de bar niet zo creatief bent huur dan een specialist in om een goed plan te maken. Te vaak heb ik gemerkt dat het erg lastig is om procesbewijs te werken en dat een verbouwing zonder gedegen plan uiteindelijk vastloopt. Mensen denken voordelig uit te zijn om ontwerpkosten te besparen maar zijn uiteindelijk duurder uit omdat het proces zonder goed ontwerp veel langer duurt. investeer dus als eerste in een goed idee, zo krijg je de houvast die je nodig hebt om je door het proces heen te helpen.

Succes en ben je op zoek naar een op jouw lijf geschreven idee, zonder dat je helemaal wordt uitgekleed :-) Neem dan vrijblijvend contact met me op.
fijne avond.
terug

poedeltje-naakt