Kliekjesdag

- 02 October 2018 door Edwin Timmers -

Kliekjesdag is uit gemak geboren, en uit zuinigheid onder het mom van tegengaan van voedselverspilling. Maar evengoed is het een compliment aan de kok. Twee dagen smullen van 1 keer koken. Zijn er restaurants met een kliekjesdag?
Thuis gooi ik nog maar weinig weg. Ik word met de dag vrekkiger. Het zal de leeftijd zijn. De leftovers van de warme maaltijd verzamel ik in een aardenwerken kommetje of plastic bakje om het daarna in de koelkast te zetten. Soms eet ik het kommetje al vroeg in de volgende middag leeg, soms 's avonds en soms niet. Soms eet ik als vegetariër zelfs kliekjes met vlees, zoals vandaag de kippensoep die mijn zoon gisteren bereidde. Is die kip niet voor niets in de soep terecht gekomen.

In restaurants schijn je om een doggybag te kunnen vragen. In zo’n zak verdwijnt alles wat je zelf niet op kunt, maar waarvoor je hond waarschijnlijk nog wel plaats heeft. De inhoud van een doggybag kun je natuurlijk ook zelf opeten. Wacht er echter geen weken mee. Omdat ik mijn bord altijd leeg eet, heb ik nog nooit om een doggybag voor een restorestje hoeven vragen.

Ik denk dat restaurants het niet aandurven om kliekjes uit te serveren. De voedselveiligheidcultus maakt dat onmogelijk. Bovendien gaan smaken een beetje door elkaar heen lopen als je een dagoude maaltijd opwarmt. Dat wat de kok wil zeggen met zijn gerechten, komt op dag twee iets minder goed uit de verf. Ofschoon het eten van kliekjes een compliment aan de kok is, zal niet iedere kok er even blij mee zijn.

De vriendin van mijn zoon werkt in een hippe mini-supermarkt waar veel kant-en-klare maaltijden worden verkocht. Deze maaltijd hebben een uiterste verkoopdatum. Op dag dat deze datum verstrijkt worden de maaltijden voor een fractie van de al even hippe prijs verkocht. Ik vind dat een goed initiatief. Bovendien eet je lekkers voor weinig. De vriendin van mijn zoon zei dat het idee niet nieuw is. Verschillende supermarkten verkopen producten met een uiterste verkoopdatum tegen bodemprijzen op de laatste dag. Zo lijkt mijn vrekkige ik nog een trendsetter ook.
terug

compliment

aan

de

kok