Kromkommers

- 18 January 2018 door Edwin Timmers -

Perfectie is saai! Deze quote komt rechtstreeks uit de koker van topkok Jamie Oliver. Hij had het natuurlijk over eten, over de opmaak van een gerecht, de foodstyling om precies te zijn. 'Niet alles hoeft perfect te zijn, perfectie is vaak zelfs een beetje saai', zo stelt hij en daar ben ik het, zeker als ik naar mijn eigen vak kijk, roerend mee eens. Natuurlijk is het goed om je zaken mooi op orde te hebben, maar dat is heel iets anders dan perfect zijn. Het zijn bijvoorbeeld de kaarsrechte komkommers en perfect ronde tomaten uit de supermarkt, die allemaal even netjes, vaak nog voorzien van plastic folie, in rijtjes zijn opgesteld. Er is er geen eentje die uit de toon valt. En als je je beseft dat de natuurlijk gevormde kromme of scheve exemplaren door de telers bij het gft afval worden gedumpt, moet je jezelf dus echt serieus afvragen of die zogenaamde perfectie niet compleet doorslaat. Ga liever voor rustiek, voor authentiek en karakter. Geef mij maar kromkommer!
Van kromme komkommers naar je interieur, is een minder grote stap dan je zou verwachten, let maar op. Bouw je aan je presentatie, of dat nou je interieur, je inrichting, je meubilair of de styling van je gerechten is, hou die kromme komkommer in je achterhoofd. Kies voor karakter in plaats van perfectie. Zo is het voor een horeca bedrijf belangrijk dat je gasten er zich op hun gemak voelen, een laagdrempelig interieur is dan ook een must en dat krijg je niet met perfectie. Maak daarom gebruik van natuurlijke materialen, werk met contrasten, combineer oud en nieuw, hard en zacht, licht en donker, modern en rustiek.

Uiteraard is er niks mis mee om perfectie na te streven, maar zorg dan dat je de definitie voor jezelf en je team helder hebt. Heb je een restaurant, dan hoor je vanzelfsprekend de lat hoog te leggen als het gaat om de smaak, de belevingen de bediening. In die zin is er niks mis met perfectie. Wil je echter alleen maar aardbeien van precies dezelfde grootte, of ga je een stap verder en neem je alleen hoogblonde serveersters aan met cup C. Tja, dan moet je er misschien even een poosje tussenuit. Aardbeiden, maar ook serveersters groeien namelijk in het wild en worden door moedertje natuur elke keer weer een beetje verschillend gevormd. Een mix ervan is sowieso voor iedereen leuker, dat geld voor aardbeien en zeker voor serveersters. ;-)

Zoals een mooie doorleefde eikenhouten vloer een mooie noest mag hebben, zo mag er links en rechts aan je hele interieur best wat 'mankeren'. Het moet spik en span zijn, brandschoon! Dat wel, maar met ballen, dat lijkt me een prima uitgangspunt. Persoonlijk hou ik van lekker authentiek, voor eten is dat voor mij een mooi stukje met de hengel gevangen vis van de BBQ, op een olijfhouten plank geserveerd met alleen wat peper, zeezout en citroen. Daar kom ik m'n bed voor uit, zeker als ik dat visje ook nog eens door de man die 'm zelf gevangen heeft, geserveerd krijg. Voor het interieur zijn dat rustieke sloophouten tafelbladen op ruige handmatig gelaste onderstellen. Authenticiteit zit 'm in veel verschillende dingen. Het zijn juist de kromme komkommers die opvallen, zij maken het verschil. Fijne avond.

Wil je eens een uurtje bomen over authenticiteit en kromme komkommers. Stuur me gerust een mailtje, dan maken we een vrijblijvende afspraak.
terug

kies

voor

karakter